Na moru i slovenska inspekcija – ‘incidenti’ temelj potencijalne tužbe Sudu EU-a

Slovenske su vlasti počele jednostranu provedbu arbitražne odluke o granici – koju Hrvatska ne priznaje, i to na morskoj granici – za koju smatraju da su je arbitri precizno utvrdili. Najavili su kako brodove, koji tu granicu prijeđu, više neće upozoravati već sankcionirati. Ljubljani bi kao model mogla poslužiti tužba Francuske protiv Velike Britanije iz 1978., kad su suci dali za pravo starijoj članici EU-a.

Ribari koji su danas isplovili do crte sredine kažu da je sve bilo kao i svaki drugi dan, samo je na more izlašla i slovenska inspekcija. Sve je bilo isto, samo smo na svaki brod imali jedan naš patrolni. Oni su se približavali, nešto više snimali, obišli brodove i vratili se natrag. Nije bilo nikakvih incidenata, kazao je savudrijski ribar Ecio Kocijančić, koji misli da bi mogao dobiti kaznu. A dobijao ih je i prije. Tri su hrvatska ribarska broda isplovila danas, ulov je bio slab. Ribari najavljuju kako danas više neće isplovljavati. Nisu bili zabrinuti ni u uzgajalištu školjaka u Kanegri premda je i njih i danas posjetila slovenska policija. Štitila ih je hrvatska policija.

Tri hrvatske ribarice u pratnji policijskog plovila isplovile su u subotu oko 7 sati na područje Savudrijske vale, koju Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama, kako bi izvukli mreže koje su bacili jučer. Izvukli su ih i vratili se u matičnu luku, potvrdio je načelnik sektora za granicu istarske PU Loris Kozlevac. Nakon dolaska na mjesto gdje su bile mreže, stiglo je odmah i jedno plovilo slovenske policije i ribarske inspekcije, no nakon našeg upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, napustilo je tu poziciju. Svi su se razišli, a hrvatski ribari podignuli su svoje mreže koje su se nalazile na tom području te se s ulovom vratili u matičnu savudrijsku luku, dodao je.

Incidenti koji od danas budu zabilježeni na moru bit će temelj potencijalne slovenske tužbe Sudu EU-a u Luxembourgu, izjavio je sinoć predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brklez. Dodao je da dosadašnje ‘povrede’ nisu predstavljale izravno kršenje međunarodnog prava. “U slučaju incidenta postupak je potpuno jasan: prekršitelj se upozorava i mjerodavnim se organima javlja da je došlo do kršenja. Vjerujem da će Republika Hrvatska prije ili poslije, na dobrobit stanovništva i ribara, početi s implementacijom presude”, poručila je tajnica slovenske vlade Lilijana Kozlovič.

Prvi dan slovenske jednostrane implementacije arbitražne odluke o granici na moru komentirao je popodne na konferenciji za novinare Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova rekavši da je tijekom jutra zabilježen jedan incident s tri hrvatske ribarice praćene policijom, ali da ih tijekom dana više ne očekuje. Slovenska je policija dokumentirala događaj, upozorila ribare da su u prekršaju, kazao je Šefic. Dodao je kako slovenski državni organi nadziru cijelo slovensko more i imaju situaciju pod kontrolom. Napravit ćemo sve da se ovakvi prekršaji ne događaju, a u takvim ćemo slučajevima, ako se dogode, postupati po zakonu i izricati novčane kazne, kazao je Šefic.

Slovenija je Hrvatskoj uputila dvije prosvjedne note o početku primjene arbitražne odluke. U prvoj pozivaju na dijalog o implementaciji odluke, a u drugoj izražavaju protest zbog kršenja granične crte na moru. Tvrde da je u šest mjeseci od arbitražne odluke – bilo čak 1400 takvih slučajeva. Reagiralo je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Potvrđuju da prijedlog protokola, koji je izradila hrvatska strana i predložila slovenskoj, i dalje ostaje jedini konstruktivan i relevantan prijedlog pravnog okvira za nastavak dijaloga o rješavanju graničnog pitanja. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da će hrvatska policija reagirati na svaku povredu granične crte koja ide sredinom zaljeva.

U Murskom Središću dan protječe normalno. Malo se čeka na graničnom prijelazu, no nikakvih incidenata nema, a gužva se pripisuje blagdanskim danima. Arbitražna odluka na ovom je području potvrdila katastarske granice. Gradonačelnik Murskog Središta kazao je da su se ovdje posljednji incidenti dogodili 2007. kad je u Sv. Martinu na Muri postavljen granični prijelaz. Ljudi žive u dobrosusjedskim odnosima, poručuju da ih politika ne zanima, prenosi HRT.

Facebook Komentari