14.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Aleksić: Banke pelješe hrvatske građane i to pelješe one koji najmanje imaju

Aleksić: Banke pelješe hrvatske građane i to pelješe one koji najmanje imaju

U Intervjuu tjedna Jasmine Popović gostovao je saborski zastupnik čija je stranica u godini na izmaku bila uvjerljivo najposjećenija – Goran Aleksić.

Hoće li 2018. biti dobra za 100.000 građana koji su uzeli kredit u švicarskim francima? Slijedi li lavina tužbi protiv banaka? Zašto HDZ nije ispunio obećanje koje mu je dao i hoće li razgovor s ministrom Zdravkm Marićem donijeti promjene – neka su pitanja o kojima je bilo riječ u emisiji.

“Već sam šest godina aktivan i kao političar sam nastavio na isti način. Otvoren sam prema ljudima, a u Saboru pokušavam progurati stvari koje su bitne za 200 tisuća obitelji u RH. Sve je zasnovano na vladavini prava, ali kako nisam u vladajućoj poziciji to ne uspijevam. Nastavit ću se boriti – to je moj posao”, kazao je Goran Aleksić.

Smatra kako se aktivizam isplati, jer bez njega nema promjene, a pravi mu je primjer za to udruga Franak. Najavio je kako nastavlja borbu da i oni koji su već otplatili kredite u švicarcima, ali i u drugim valutama – dođu do pravde i vratiti preplaćene kamate. Za to će, smatra trebati podizati privatne tužbe.

Aleksić smatra kako banke u susret izlaze i kamate znaju smanjiti samo onima koji su solventni.

“Banke pelješe hrvatske građane i to pelješe one koji najmanje imaju, kazao je. U 2018. očekuje da Zakon o potrošačkom kreditiranju promijeni i da se fiksne kamatne marže svedu na početne iznose. “U tome slučaju će svi izaći iz krizne zone. Smanjit će se kamatne stope, smanjit će se rate za 10 do 20 posto i smanjit će se ubuduće dugovi za nekih 5 milijardi kuna. Banke neće biti na gubitku, nego će za 5 mlrd. kuna smanjiti dobit u nekih desetak godina i imat će profit kakav imaju u Njemačkoj”, kazao je.

Naglasio je kako je u srpnju udruzi Franak stigao službeni dopis iz HDZ-a kojega je kao tajnik potpisao Gordan Jandroković.

“U službenom dopisu stoji da će riješiti problem nezakonitih fiksnih kamatnih marži i svesti ih na početne iznose. To je službeno rečeno i ne vidim u čemu je problem. Možda je bio problem što sam ja predložio zakon. Sada ću ići na drugi način – učinit ćemo to tako da taj zakon predloži Vlada”, kazao je Aleksić.

Najnovije

Još iz rubrike