30.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vrdoljak o velikoj koaliciji, koaliciji s HDZ-om, noćnim twittovima i Ministarstvu kreativnih...

Vrdoljak o velikoj koaliciji, koaliciji s HDZ-om, noćnim twittovima i Ministarstvu kreativnih industrija

“Dobrodošlica Tomislavu Sauchi u naš klub zastupnika u Hrvatskom saboru je pitanje političkog stava. Presumpcija nevinosti dok se ne dokaže krivnja je jedna od temeljnih tekovina demokracija”, kaže Ivan Vrdoljak.

Prenosimo dio intervjua koji je Vrdoljak dao Novom listu.

Kad su zapravo bili počeli vaši pregovori s HDZ-om? Još na proljeće se sve događalo?

Pregovori s HDZ-om su počeli između dva kruga lokalnih izbora kad je postalo jasno da se suradnja HDZ-a i Mosta u Vladi po drugi put urušila i da nitko drugi nema hrabrosti donijeti odluku za koju se zna da će u javnosti biti dočekana na nož, ali koja može spasiti Hrvatsku od daljnje nestabilnosti, i političke i gospodarske, s izglednim katastrofalnim posljedicama za život građana.

Kako je zapravo nastao vaš znameniti tvit, kojim je praktički miniran uspjeh Anke Mrak Taritaš i vidjelo se da mijenjate kurs?

Taj tvit je nastao na energiji 20 tisuća ljudi koji su tog dana prosvjedovali protiv zastoja u realizaciji kurikularne reforme. Bio sam na tim prosvjedima kao građanin i kao otac troje djece, silno zainteresiran za njihovu budućnost i za budućnost njihovog obrazovanja.

Po čemu je zapravo HDZ sada za vas bolji partner od SDP-a?

HDZ je naš partner s kojim pokušavamo realizirati ciljeve oko kojih se slažemo, a to su na prvom mjestu politička i gospodarska stabilnost te nastavak reformskih procesa, s posebnim naglaskom na reformu obrazovanja. I to je ta promjena političke paradigme koju smo donijeli i koju pokušavamo razviti do kraja. Suradnja, a ne podjele. Radimo prvo ono oko čega se slažemo, a vezano je za stvaran život konkretnih ljudi, a ideološke podjele ostavimo po strani.

Zazivate veliku koaliciju, to je novi koncept koji se sve češće spominje?

Zašto ne? Oko strateških stvari u državi, zašto se ne bismo usuglasili? Pa dva dana nakon poziva HDZ-a nama, simbolički rečeno, i Most i Glas su u Saboru glasali za promjenu Zakon o strukturnom obrazovanju, znači sve je moguće ako se radi o kvalitetnim projektima. Trebali bismo prestati biti robovi tih formi o koalicijama. Ispričat ću vam nešto: koji god izbori dođu, prvo pitanje je “idemo li u koaliciju”, sa svake strane, od svake politike. Pa hajmo prvo vidjeti sadržaj, što možemo odraditi na korist građana, pa onda idemo naći formu kroz koju se to može odraditi, neka to bude forma koja već bude, nije toliko bitno. Pa pogledajte, iako smo u Vladi s HDZ-om, HNS i u Osijeku i u Rijeci ponovo odnedavno odlično surađuje sa SDP-om. Zašto ne, ako je to za građane tih sredina dobro. Prestanimo s tim rovovima, to je naš rezon.

S obzirom na negativnu javnu percepciju svega što se dogodilo, bojite li se da bi vaš povratak na čelo HNS-a rejtingu stranke mogao još škoditi?

Kao što sam i prije govorio, ne vidim to što se dogodilo kao nekakvu hipoteku, već kao veliki potencijal. HNS je prva stranka koja je uspjela izaći iz okvira u kojoj njezinu politiku definiraju međustranački odnosi i politički obrasci u kojima je najvažnije ‘tko s kim i protiv koga’. Za taj smo iskorak spremni i primiti neke batine, no ako je to cijena da bismo izbjegli treće parlamentarne izbore u godinu i pol dana, zaustavljanje projekata, propast europskog novca, Agrokora i tko zna što još, ja sam je spreman snositi.

Po čemu vam je ulazak “tog i takvog” Tomislava Sauche u HNS pozitivan potez? Mislim da taj rezon nitko živ u Hrvatskoj ne razumije.

Dobrodošlica Tomislavu Sauchi u naš klub zastupnika u Hrvatskom saboru je pitanje političkog stava. Presumpcija nevinosti dok se ne dokaže krivnja je jedna od temeljnih tekovina demokracije, za razliku od totalitarnih režima u kojima si kriv čim si optužen, sve dok ne dokažeš nevinost. Isti stav smo imali i kod slučaja Andre Vlahušića koji nas je napustio zajedno s članstvom Glasa.

Nema ministarstva kreativnih industrija?

Ma, ne, to je zapravo bio lapsus. Govorio sam o programu razvoja kreativnih industrija.

Najnovije

Još iz rubrike