U subotu neće biti incidenata u Savudrijskoj vali, hrvatski ribar objasnio zašto

Slovenski policijski brod upozorio je hrvatske ribare da se nalaze u slovenskom moru, no nakon što se između njih ispriječio brod hrvatske policije, Slovenci su napustili taj sporni dio Savudrijske vale.

Iako je Slovenija najavila da će u subotu započeti punu primjenu odluke arbitražnog suda, incidenti u Savudrijskoj vali vjerojatno će izostati jer hrvatski ribari u subotu neće loviti ribu na spornom dijelu. Tvrde da razlog tome nije arbitraža, već da tamo više – nema ribe.

“Neće biti incidenata jer ćemo se maknuti s granice. Ne zbog Slovenaca, nego zato što nema ribe”, rekao je savudrijski ribar Ezio Kocijančić za Novu TV.

Kocijančić je i danas bio u ribolovu na sredini Savudrijske vale iz koje se vratio s mršavim ulovom – svega deset riba. I njegov su brod presreli slovenski policajci, no on kaže da je to uobičajeni postupak kao i uvijek dosad. Štoviše, kaže da su bili vrlo kulturni, kao i svaki put.

“Došli su jako kasno. Problema nismo imali, kao i svaki dan. Kada bi se pitalo nas koji živimo uz granicu, mislim da ne bi bio problem naći gdje je ta granica. Jedino je slaba situacija jer nema ništa ribe”, kaže Kocijančić, koji je opisao kako izgleda susret sa slovenskom policijom.

“Dođu kao i svaki dan, kažu da se nalazimo u slovenskim vodama, uzmu broj i odu. Kao i svaki dan, to sam i očekivao. Oni su kulturni, dođu sasvim sa strane na 20 metara, upale reflektor da mogu očitati broj s broda i to je to”, kaže Kocijančić, dodajući da jedni druge čak pozdrave uzdignutim palcem. “Oni rade svoj posao kao i mi naš. Politika je tu u pitanju”, rekao je Kocijančić, koji u narednim danima ne očekuje da se nešto bitno promijeni. “Ne, bit će uvijek isto. Jedino što ćemo se mi sad maknuti pošto više nema ribe na tom komadu uz granicu, povući ćemo se više južno”, rekao je Kocijančić za Novu TV.

Incident u Savudrijskoj vali: Slovenska policija pokušala otjerati hrvatske ribare

Facebook Komentari