Studija i kontrastudija oko LNG-a na Krku

Projekt za koji je Hrvatska dobila 102 milijuna eura bespovratnih sredstava već je duže vrijeme predmet javne rasprave. Pitanje njegova utjecaja na okoliš ponovno je revitalizirala udruga Eko Kvarner svojom kontrastudijom, koja je izravan odgovor na studiju utjecaja na okoliš za predloženi projekt LNG terminala u Omišlju, koju je izradio Ekonerg iz Zagreba.

Vladimir Jelavić iz Ekonerga kaže kako je na studiju prispjelo oko 180 primjedaba. To, dodaje, nije neuobičajeno za jednu ovakvu studiju, koja je inače bila predmetom javne rasprave 30 dana.

Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner upozorava da je ovo prekratak rok javne rasprave za ovakvu vrstu studije. Spornim smatraju što je projekt, koji je prije dvije godine doveden u zonu prihvatljivosti, i sa stanovišta utjecaja na okoliš i za lokalnu zajednicu, sada vraćen u zonu neprihvatljivosti.

Kontrastudija koju je Eko Kvarner izradio je, tvrdi Piršić, pokušaj rješavanja problema na način koji je vrlo čest u demokratskim zemljama. “U nekim normalnim državama, kao u Švedskoj, kad imate sporan projekt, napravi se studija, lokalna zajednica ili netko drugi naruči kontrastudiju. Pa se suoče argumenti”, objasnio je. Poručuje da ni Primorsko-goranska županija, niti općina Omišalj niti civilno društvo nisu a priori protiv projekta, nego su reagirali na vraćanje projekta u zonu neprihvatljivosti sa stanovišta korištenja tehnologije.

Facebook Komentari