Slovenija Hrvatskoj uputila dvije note

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se priopćenjem vezano za prosvjedne note koje su uputili Zagrebu, a koje se tiču početaka primjene odluke Arbitražnog suda.

Arbitražni sud je sa svojom odlukom konačno odlučio granicu među državama i omogućio Sloveniji doticaj s otvorenim morem. U skladu s Arbitražnim sporazumom obje države su do današnjeg dana morale napraviti sve što je potrebno za implementaciju odluke.

Slovenija je danas, 29. 12. 2017., u posebnoj noti Hrvatskoj izrazila protest zbog kršenja granične crtne na moru, koje je i vanjska granica schengenskog prostora. Radi se o 1400 kršenja u trenutku od arbitražne odluke, 29. 6. 2017. Slovenija poštuje graničnu crte te isto očekuje i od Hrvatske.
Slovenski organi nisu i neće uzrokovati granične incidente jer svoje aktivnosti izvode isključivo na teritoriju Republike Slovenije”, stoji u priopćenju slovenskog ministarstva vanskih poslova.
Također navode da su slovenski predsjednik vlade i ministar vanjskih poslova danas obavijestili Europsku komisiju o aktualnom stanju te pozvali EK da reagira.
Za hrvatsku tvrdnju da je arbitražni postupak bio kompromitiran od strane Slovenije kažu da je Sud odlučio da kršenje postupka nije bilo takve prirode da bi Hrvatska dobila valjan razlik za izlazak iz Arbitražnog postupka.
“Slovenija je 28. 12. 2017. primila hrvatsku notu u vezi s njezinim stajlištima glede arbitražne odluke. Takve indikacije Slovenija je odbila s notom 29. 12. 2019. Slovenija u noti navodi da Republika Slovenija poštuje i ubuduće će u cijelosti poštovati neprovedivost teritorija Repuvlike Hrvatske i zajedničku granica, koja je odlučena arbitražnom presudom.

Facebook Komentari