Kako je hrvatski državni proračun izgubio 26 milijardi kuna

Novac se na mnogo čemu zarađuje, ali ne završava u proračunu.

Premda svi znaju za postoji, nitko je ne prijavljuje iz straha. Riječ je o sivoj ekonomiji zbog koje je izgubljeno 26 milijardi kuna, a najviše je ima u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu.
“Treba napomenuti da smo ove godine samo u sustavu fiskalizacije napravili oko 7.500 nadzora, gdje je otkriveno 42 posto nepravilnosti, od kojih su mahom bili ponavljajući prekršaji”, kazao je ministar financija Zdravko Marić, piše dnevnik.hr

Pritužbe dobiju i sindikati, ali učiniti mogu malo pa tako Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata kaže: “Ljudi daju pritužbe i zamole da ne reagiramo, jer se boje. Javljaju se da dobiju dio plaće na stolu, dio ispod stola, da rade puno dulje od registriranog vremena, moraju doći ranije na posao, a ostajati dulje”.

Za poslodavce je siva ekonomija nelojalna konkurencija, a direktor HUP-a Davor Majetić upozorava: “Ne znate koliko vaša konkurencija ima prostora spuštati cijene, jer ako ne plaćate radnike, ako ne plaćate poreze, dio dajete u minimalcu, a ostatak na ruke, naravno da vaša cijena može biti niža nego kod poslodavca koji plaća sve poreze”.
Štetu proračunu rade i distribucija droge, ilegalnih cigareta i alkohola, a samo na tome izgubljeno je dvije milijarde i 200 milijuna kuna.

Share This Article