Povjerenstvo sukoba s mozgom: Predsjednica RH mora vratiti nepoznatom nekome 300 dolara, ne može ih dati u humanitarne svrhe

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije se bavilo samo Sandrom Perković nego i predstojnicom Ureda Predsjednice Republike Anamarijom Kirinić i to na njen zahtjev. Ona je zatražila mišljenje Povjerenstva zbog pomalo bizarnog slučaja.

Naime, među protokolarnim darovima koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i članovi njenog Ureda koji su ljetos bili u posjetu Australiji bilo je i 300 australskih dolara. Protokolarni darovi dostavljeni su diplomatskom poštom, a kada je paket otvoren na Pantovčaku u njemu su bile i dvije neotvorene koverte, bez naznake pošiljatelja.

Kad su otvorene osoblje Ureda Predsjednica vidjelo je da su u njima poslane dvije novčanice po sto i dvije po pedeset australskih dolara. Dužnosnicima je zabranjeno primiti darove u novcu, a Kirinić je pitala Povjerenstvo bi li taj novac smjela uplatiti u humanitarne svrhe.

Povjerenstvo je zaključilo da to ne može učiniti jer je zabranjeno primati darove u novcu, pa budući da takav dar dužnosnici primiti, ne mogu njime ni raspolagati, pa ni u humanitarne svrhe. Povjerenstvo je sugeriralo da se dolari u neotvorenoj omotnici vrate onome koji je dostavio diplomatsku pošiljku, odnosno veleposlanstvu u Australiji, piše Novi list.

Facebook Komentari