Izetbegović za kraj godine s vrećom optužaba: Čović se rado sastaje s Dodikom i dogovara čudne stvari, između ostalog, da HDZ zastupa interes SNSD-a

Stranka demokratske akcije organizirala je godišnju konferenciju za medije na kojoj se predsjednik stranke Bakir Izetbegović osvrnuo na godinu koja završava te na bitne procese koji su se dogodili i ulogu SDA u njima, prenosi klix.ba.

Kazao je da je godinu obilježilo stalno i neizbježno vraćanje u prošlost, ističući važnost presuda Ratku Mladiću te Prliću i drugima. Iznio je i niz kritika na račun koalicionih partnera, ističući da se vlast radi s pobjednicima i da će se nakon općih izbora vidjeti tko će sa SDA, a tko neće.

“Presude se odnose na pojedince i bile su prilika da se hipoteka odgovornosti skine s vrata naroda i da se omogući proces pomirbe, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu. Okrenuli su se veličanju zločinaca i negiranju presude. Poseban pijetet pokazan je prema Slobodanu Praljku koji si je na teatralan način oduzeo život, od njega stvaraju žrtvu i mučenika, a on je ustvari zločinac, predvodnik zločinaca”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da su prepirke o prošlosti, presudama Haškog tribunala i reviziji presude BiH protiv Srbije u prvoj polovini ove godine dobile nepredviđeni intenzitet.

“Konfliktu među strankama i krizi u koalicji na svim nivoima vlasti doprinijela je revizija presude protiv Srbije za genocid. Motiv za napad na mene, koji sam stajao iza pravnog tima i agenta, bio je uzdrmati SDA, srušiti koaliciju i destabilizirati prilike u zemlji. Napadnute su državne strukture, srpske stranke su bojkotirale rad institucija, a napadi Fahrudina Radončića traju i danas, on je jednom nogom u opoziciji, a drugom u koaliciji. Iznenađujuće je i razočaravajuće u kojoj mjeri su neki bili spremni kočiti procese i stavljati osobne interese ispred državnih. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović se rado sastaje s Miloradom Dodikom i dogovara čudne stvari, između ostalog, da HDZ zastupa interes SNSD-a i Republike Srpske u Vijeću ministara BiH i da zajedno biraju najslabiju kariku među Bošnjacima za koalicijskog partnera nakon izbora. Takva sprega i pritisak rapidno smanjuju šanse da se postigne kompromis”, rekao je Izetbegović.

Izrazio je nadu da će predstavnici Hrvata prestati odugovlačiti ugovor s Islamskom zajednicom u BiH, koji je na čekanju tri godine, prestati negirati zločine i presude te odustati od jednosmjernih prijedloga izbornog zakona, apstraktnih zahtjeva za federalizaciju u zemlji, kao i da će prestati pružati podršku Miloradu Dodiku.

“Cijelu godinu smo ih pozivali na prestanak konflikata i neophodne reforme koje vode u EU i NATO. SDA je nudila rješenja, nikada nismo pristali na kompromise koji vode slabosti države, otvorena pitanja smo pokušavali riješiti na korektan način, znali smo se suprotstaviti susjednim zemljama kada su pokazivale nepoštovanje prema BiH. SDA se suprotstavila radikalizmu i islamofobnim izjavama, odlasci na strana ratišta ove godine nisu zabilježeni, a islamofobni napadi iz susjednih zemalja gube na intenzitetu”, naveo je predsjednik SDA.

Istaknuo je da su napravljeni značajni iskoraci u Reformskoj agendi i putu prema Europskoj uniji i NATO-u. Dodao je i da očekuje predavanje Upitnika EK u siječnju 2018. godine, a aktivaciju MAP-a u srpnju.

“Ova godina je obilovala nepotrebnim napadima s ciljem destabilizacije Vijeća ministara i Vlade FBiH. Zahvaljujući premijerima načinjen je solidan napredak u ekonomiji i mali u drugim segmentima. BiH prati regiju kada je riječ o ekonomiji, prednjačimo u porastu izvoza i smanjenju broja nezaposlenih. BiH je sa šest milijardi eura najmanje zadužena u regiji. Broj zaposlenih se povećavao, broj nezaposlenih bilježi pad za više od 10 posto”, rekao je Izetbegović.

Istaknuo je i da su opozicijske stranke i dio koalicije opstruirali sve što je BiH moglo pretvoriti u veliko gradilište te da je BiH izgubila dvije godine napretka zbog pružanja otpora usvajanju seta zakona o trošarinama.

“Odluke su na kraju opet donesene. Iduće godine nas očekuju vrijedni investicjski radovi, a do 2020. godine BiH ima priliku biti najveće gradilište u Europi”, zaključio je Bakir Izetbegović.

Odgovarajući na pitanja novinara kazao je da se vlast radi s pobjednicima i da će se nakon izbora vidjeti tko će sa SDA, a tko neće.

“Vlast se radi s pobjednicima, a razlozi ljutnje političkih partnera na mene su za jednu posebnu analizu. Ova stranka je bila kamen temeljac. Analiza našeg odnosa prema građanima i analiza odnosa ostalih stranaka sve kazuje. SDA je branila ovu zemlju i stalno njih okupljala na noge. Mi smo uvijek bili konstruktivna strana koja je stajala iza EU i NATO puta”, kazao je Izetbegović, prenosi klix.ba.

Share This Article