Što je obilježilo 2017. u Hrvatskoj?

Što je obilježilo 2017. u našoj zemlji U mreži prvog analiziraju profesor na fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek, komunikacijski stručnjak i budući premijerov savjetnik za medije Krešimir Macan i kolumnistica Večernjega lista Mladenka Šarić. Emisiju uređuje i vodi Marija Gerbec Njavro.

Afera Agrokor svakako zauzima prvo mjesto, ali bila je ovo i godina presuda počevši od arbitražne odluke u graničnom sporu sa Slovenijom preko neuspjelog pokušaja arbitraže u sporu sa MOL-om, do haške presude bosanskim Hrvatima. Zemlja je po gospodarskim pokazateljima krenula uzlaznom putanjom, no sve je vidljiviji problem nedostatka radne snage dijelom i zbog iseljavanja koje se nastavilo i ove godine. Bila je ovo i godina preslagivanja. Iz Vlade je izašao MOST, a u nju ušao HNS.

Zamoljen da komentira svoj budući posao kao premijerov savjetnik za medije, Macan je rekao da se sprema reformska godina. “Ako radite reforme, morate ih ispričati. Ako ne objasnite što radite, neće se ništa dogoditi. Već se godinama mijenjaju neke stvari zbog EU direktiva i zakona. Nitko ih ne objašnjava i onda ljudi nailaze na probleme. Primjer za to je recikliranje smeća u Zagrebu – ništa se nije dogodilo”, rekao je.

Šarić je rekla da je ovu godinu definitivno najviše obilježio Agrokor. “Na površinu je izbio sav otrov koji se skriva ispod površine. Izbio je način na koji funkcionira naše gospodarstvo i činjenica da ga je jedna kompanija mogla uništiti i dovesti do nezamislivih posljedica. Lex Agrokor je zakon broj 1, koji izaziva puno kontroverzi, no mislim da je Vlada postupila odgovorno i da je taj potez u svojoj biti bio pozitivan”, istaknula je.

Profesor Zakošek je rekao da se činilo, ne samo sa slučajem INA-MOL, već i s nizom drugih rezultata dramatičnih zbivanja 2017. da je zapravo scena zadana. “Bilo je jasno da postoje tenzije između MOST-a i HDZ-a. Oni su ušli s teretom jednog problematičnog odnosa i s druge strane s jednom vrstom prilično vidljivog raskola u HDZ-u između desnog krila utjelovljenog u Zlatku Hasenbegoviću i premijera i njegovog kruga ljudi”, rekao je.

Na pitanje misli li da je Vlada dobro reagirala u slučaju Agrokor, rekao je da je time spriječen čitav niz mogućih katastrofalnih ishoda barem sada preveniran. “No upozorio bih na jednu stvar – ono kako je javnosti iskomuniciran Lex Agrokor, teško da mogu zamisliti goru strategiju javnog objašnjavanja. Ministrica Dalić shvaća da je javnost sada senzibilizirana za tu problematiku, no odbija na neki način objasniti okolnosti u kojima je taj zakon nastao. Nepotrebno stvara nekakvu štetu, sumnjičavost. Treba težiti transparentnosti”, naglasio je.

Facebook Komentari