Kako čestitati novogodišnje blagdane

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Postoji više načina čestitanja novogodišnjih blagdana.

Ponekad se čestita samo jedan blagdan, ponekad dva-tri, ponekad svi, pri čemu mogu biti čestitani jedan za drugim u nizu, ukupno i apstraktno izrazom „Sretni blagdani!“.

To je možda preopćenito jer postoji puno više blagdana od novogodišnjih, pa čak i u vrijeme novogodišnjih, a koji su različiti od njih; neki su iz starih kultura, neki iz suvremenih ali različitih, neki iz velikih, neki iz vrlo malenih, neki se kalendarski tj. lunisolarno ne poklapaju (npr. Kineska nova godina) itd.

Zbog toga se čini primjerenije reći „Sretni novogodišnji blagdani!“, jer se time svi godišnji sužavaju na novogodišnje, a i zapadni novogodišnji razlikuju se od ne-zapadnih novogodišnjih. Ipak, čak i tako čestitani još su uvijek preopćeniti čak i ako se čestitaju u vrijeme zapadnih novogodišnjih blagdana.

Nasuprot njima stoji nabrajanje svih blagdana pojedinačno u nizu što je podosta pretrpano i stoga kičasto, a može biti i pogrešno ako čestitamo nekome tko slavi samo neke novogodišnje blagdane.

Neki slave samo Božić. Neki samo Novu godinu (neki čak novu godinu). Neki oboje. Zanimljivo je da u RH velika većina katolika slavi uz Božić i Novu godinu iako slavljenje Nove godine više nalikuje na starorimske Saturnalije i srednjovjekovne Svečanosti luda ili Svetkovine glupana, nego na vjerski blagdan.
Općenitost čestitanja koliko god željela biti politički korektna, u čemu možda i uspijeva, izostavlja važnu skupinu, a to je ona koja ne slavi ne samo jedan blagdan, npr. Božić ili Novu godinu, nego ne slavi niti jedan od novogodišnjih blagdana. Zar tim ljudima ne treba zaželjeti sreću i čestitati neslavljenje ili je neslavljenje po definiciji besmisleno čestitati?

Ako pogledamo što želimo, onda su to sretni novogodišnji blagdani, dakle, želimo sreću onima koji slave te blagdane tijekom tih blagdana. No tijekom tih blagdana neki ih ne slave i sad je pitanje zašto i njima ne bismo mogli zaželjeti sreću; štoviše, sretno neslavljenje? Samo zato što ih de facto ne slave? Mislim da možemo, smijemo, a možda i trebamo i stoga čestitam prije svega njima, a zatim i ostalima, iako nije jasno zašto?

Zamislimo da neki ne slave niti jedan novogodišnji blagdan. Ne treba li zaželjeti, možda ne Sretni novogodišnji blagdani!, ali barem Sretno!, a možda i Sretno neslavljenje!? Zar njima nije potrebna sreća? Zar nisu vrijedni da im se zaželi sreća? A što je s onima koji inače slave sve ili neke novogodišnje blagdane, ali zbog životnih okolnosti de facto ne slave?

Nije li njima sreća potrebnija više nego ikom drugom? Što je s onima koji bi slavili, ali ne mogu, jer doslovno nemaju sredstava niti za jedan jedini izvanjski znak ili simbol slavlja, pa im ni nije do slavlja i stoga ne slave? Ne treba im zaželjeti sreću; štoviše, pomoći u slavlju? Zar njima u te blagdanske dane sreća nije potrebna koliko i drugima; možda i potrebnija?

U nasilnom nastojanju da čestitamo novogodišnje blagdane politički što ispravnije ili religijski što duhovnije, čak i što iskrenije što je posebno šašavo, zaboravili smo ih čestitati primitivno ljudski prije svega onima kojima je ljudskost okrnjena, ugrožena ili na kušnji. Kako će tko to konkretno učiniti podosta je svejedno i zbog toga čestitam na sljedeći način.

Svima koji ne slave novogodišnje blagdane želim Sreću i Sretno neslavljenje, a svima koji ih slave želim Sretan Božić, Novu godinu i ostale novogodišnje blagdane!

P.S.
Svjestan činjenice da u navedenoj čestitki postoji dosta poteškoća ističem samo onu koja se tiče sreće. Naime, ako postoje oni koji su nesretni i žele biti nesretni, koliko tad ima smisla željeti im sreću? Naime, ako su sretni jer su nesretni, ima im smisla željeti sreću jer će biti i dalje nesretni, a ako su nesretni jer su nesretni, također ima li im smisla željeti sreću jer zasigurno žele biti sretni jer su nesretni, što nas vraća prvoj mogućnosti. Ako je ovaj problem nemoguće riješiti, onda je možda nemoguće ispravno i potpuno čestitati, a moguće je samo neispravno i/ili nepotpuno, pa je izbor dan samo između raznih inačica neispravnosti i/ili nepotpunosti.

Facebook Komentari