Bernardić: Vlada stoji u mjestu, a Hrvatska klizi prema dolje

Vlada stoji u mjestu, a Hrvatska klizi prema dolje, tim riječima Davor Bernardić podvlači crtu ispod godine na izmaku.

“Kada bih mogao nešto mijenjati, u prvih šest mjeseci mandata uveo bih više mirnoće u svoj rad. Želio sam pokriti sve, puno toga napraviti u malo vremena. S ovim iskustvom, više bih se fokusirao na važna nacionalna pitanja”, kaže Bernardić. Uvjeren je da će upravo 2018. donijeti socijaldemokratima pozitivan politički trend.

Na pitanje smeta li mu kada mu prigovaraju da je Zoran Milanović bolje vodio SDP, on diplomatski odgovara da „svako vrijeme nosi svoje breme“, piše Slobodna Dalmacija.

Premijeru Andreju Plenkoviću zamjera što nije želio postići politički konsenzus s SDP-om oko ključnih pitanja za Hrvatsku i na temelju toga proveo reforme.

“Ponekad mi se čini da se on boji svega. Boji se rigidne desnice u svojim redovima, boji se stati iza bilo kakve odluke, boji se reformi… Ova vlada je proizvod nejedinstvenog HDZ-a i čudne simbioze s HNS-om. Oni nisu reformski tim jer svatko vuče na svoju stanu”, govori Bernardić.

Što se tiče Lex Agrokora, kaže: “Jedino su se “snašli” oko pitanja Agrokora, preko noći izglasali lex Agrokor i pritom ostavili jasnu sumnju u trgovanje povlaštenim informacijama. Predstavnici fondova nalazili su se s Antom Ramljakom i prije nego što je on postao Vladin povjerenik u Agrokoru. Jasna je Plenkovićeva nervoza zbog cijelog slučaja.”

“Haaška presuda je ono što se poštuje, jer se Hrvatska na to obvezala Ustavnim zakonom koji je donio HDZ. Presuda određuje individualnu, nikako ne kolektivnu krivnju. Treba reći da je Hrvatska imala povijesno svijetlu ulogu, ne samo kroz prihvat izbjeglica iz BiH, nego i zbog vojne intervencije kojom je spriječeno da Bihać postane deset puta veća tragedija od Srebrenice. Ljaga na Hrvatsku je bačena toleriranjem pojedinaca koji su radili ratne zločine, ubijali, zlostavljali civile. To je najsramotnija epizoda. I to nam zaista nije trebalo”, prokomentirao je i presudu šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata koja je digla na noge javnost u cijeloj regiji.

Bivši ministar Tihomir Jakovina napustio je SDP i u pismu u kojem objašnjava razloge odlaska se oštro osvrnuo na politiku sadašnjeg šefa stranke.

“Žao mi je što ljudi kojima je SDP omogućio da obnašaju visoke funkcije u Hrvatskoj odlaze na način da javno rade štetu stranci. Tako se ne voli SDP. Tako se ne voli ni Hrvatska. Vrata naše stranke su otvorena za sve, pa i za Jakovinu”, smatra šef stranke.

Plenković zadovoljan s postignućima u odlazećoj godini

Facebook Komentari