Vrijeme neizvjesnosti: Tri stranke koje traže neovisnost Katalonije od Španjolske osvojile su većinu u katalonskom parlamentu

Tri stranke koje traže neovisnost Katalonije od Španjolske osvojile su većinu u katalonskom parlamentu na jučerašnjim prijevremenim izborima. Dobile su 70 od 135 zastupničkih mjesta, čime su potvrdile prevlast ostvarenu na posljednjim redovitim izborima 2015.

Taj rezultat znači nastavak neizvjesnosti u Španjolskoj, koja se prije dva mjeseca našla u najvećoj političkoj krizi u posljednja četiri desetljeća, nakon što je katalonski parlament izglasovao neovisnost.

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont poručio je iz Belgije kako je rezultat izbora bio odgovor katalonskog naroda.

Pobijedili smo na izborima u izvanrednoj situaciji. S kandidatima u zatvoru, s vladom u egzilu i bez mogućnosti uporabe istog oruđa kao španjolska vlada, izjavio je Puigdemont u obraćanju iz Belgije, gdje se nalazi i odbija vratiti već dva mjeseca od kada je u katalonskom parlamentu izglasovana republika.
Recept kojeg je Rajoy (španjolski premijer) objasnio Europi propao je, dodao je Puigdemont.

Nakon referenduma o nezavisnosti 1. listopada, održanog unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda, te intervenciji policije, a zatim i smjeni regionalne vlade izabrane 2015., oko 5,5 milijuna birača imalo je uglavnom jasan stav.
Izborima se odazvalo njih 82 posto, a tako snažan odaziv nije nikada zabilježen u toj pokrajini na obali Mediteranskog mora. Nikakvi incidenti, nasilje i provokacije nisu zabilježeni tijekom glasovanja.

Rezultat bi, pak, mogao izazvati glavobolju španjolskom premijeru Rajoyu koji se suočava s najtežom institucionalnim krizom u posljednjih 36 godina. Izbore je vlada sazvala nakon što je posegnula za člankom 155 španjolskog ustava koji nikada dosad nije bio upotrijebljen i koji služi za stavljanje pod kontrolu neke od 17 autonomnih pokrajina u slučaju nepoštovanja ustava.

Rajoy je sada taj koji bi trebao dati mandat pobjedniku izbora za sastavljanje nove vlade. Pregovori stranaka oko formiranja nove vlade mogli bi početi 6. siječnja s obzirom na blagdane. Podijeljenost u parlamentu i međustranačke razlike mogle bi otežati pregovore. Jedina čvrsta veza koja ih ujedinjuje jest odnos prema nezavisnosti.

Odugovlačenje s pregovorima i eventualna nemogućnost formiranja vlade mogli bi naštetiti gospodarstvu Katalonije, gdje se proizvede 19 posto roba i usluga u Španjolskoj. Stotine poduzeća premjestila su sjedišta iz Katalonije u posljednja dva i pol mjeseca.

Zasad nije jasno hoće li Vrhovni sud dopustiti izlazak Oriolu Junquerasu iz pritvora kako bi preuzeo eventualnu dužnost u novoj vladi. On je zajedno s ostalim bivšim ministrima optužen za pobunu protiv Španjolske, neposluh i nezakonitu uporabu javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma. Proces Junqueras još je u tijeku i on nije osuđen.

Također je nepoznato i hoće li se Puigdemont vratiti iz Bruxellesa jer bi u Španjolskoj mogao biti uhićen. On se nije bio pojavio na saslušanju na sudu u Madridu, nego je ostao u Belgiji. Ako, kao što je izgledno, Arrimada ne uspostavi vladu Građana, onda bi mandat za njezino sastavljanje trebao doći u ruke Puigdemonta kao lidera druge stranke prema broju dobivenih glasova.

Situaciju u Španjolskoj u Studiju 4 analizirali smo s profesorom s Fakulteta političkih znansti Hrvojem Špeharom. Nakon referenduma koji je pokazao određenu volju birača teško je bilo pretpostaviti da će se ta volja birača u kratkom vremenu, zbog nekoliko sudskih potresa potaknutih odlukama španjolskih vlada, značajno promijeniti, kaže Špehar.

Smatra da je za Španjolsku bolje što prije priznati realnost nego s njom kalkulirati te u tom smislu bi bilo bolje da se odmah pregovara i sa onima koje traže neovisnost. Neovisnosti je krajnji ultimativni cilj kad se ne mogu ostvarivati neki drugi ciljevi i upravo ti drugi ciljevi trebaju biti predmet razgovora, rekao je Šehar, javlja HRT.

Facebook Komentari