Vrhovni sud: Turudić nije smio odbiti nagodbu Žužića s Uskokom

Vrhovni sud RH vratio predmet Lovrić Merzel i Žužić na ponovno odlučivanje Županijskom sudu u Zagrebu jer smatra da je iz odredbi zakona jasno vidljivo da je zakonodavac i u slučaju donošenja presude na temelju sporazuma stranaka isključio ovlast suda da preispituje sporazumnu kaznu i u pravcu njezine primjerenosti okolnostima iz članka 47. KZ/11, jer mu okolnosti koje su rezultirale konkretnom sporazumnom kaznom u izjavi i nisu poznate, pa to dodatno potvrđuje da stajalište suda prvog stupnja o primjeni čl. 47. KZ/11 kao odlučnog kriterija pri odlučivanju o zakonitosti ili nezakonitosti sporazumne kazne, a slijedom toga i o prihvaćanju ili odbijanju izjave, nije prihvatljivo.

Na Županijskom sudu u Zagrebu lani je u lipnju postignuta nagodba između vlasnika trgovačkog centra Solidum – Željka Žužića i Državnog odvjetništva. Optužnica ga je teretila da je nizom financijskih malverzacija izbjegao plaćanje gotovo 48 milijuna kuna poreza koje je dugovao državi. Osuđen je na 13 mjeseci zatvora od kojih će 6 mjeseci provesti iza rešetaka, a prostalih 7 na uvjetnoj kazni uz rok kušnje od 4 godine, javio je HRT. Državi mora vratiti i 47 milijuna kuna, od kojih je 10 već vratio dok je vraćanje preostalih 37 milijuna kuna jamčio nekretninama.

Vrhovni sud sada je presudio da sudac Ivan Turudić nije mogao odbiti nagodbu Uskoka s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je kao suoptuženik bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel priznao da joj je dao sto tisuća eura mita

Cijela odluka Vrhovnog suda je OVDJE.

Facebook Komentari