Nema nervoze među bankarima zbog Agrokora, njihova su potraživanja u visokom stupnju osigurana i za njih su izdvojene rezervacije

Nema nervoze među bankarima, njihova su potraživanja u visokom stupnju osigurana i za njih su izdvojene rezervacije.
O prijedlogu nagodbe izvanredne uprave Agrokora, u sklopu koje je predviđen i otpis financijskih potraživanja, banke se još ne izjašnjavaju konkretnije.

No, bez obzira na to što bi “haircut” trebao biti veći od 70, pa i 80 posto, među bankarima nema nervoze – većina njihovih potraživanja osigurana je pretežno nekretninskim kolateralima ili je dio roll-upa, piše Večernji list.

“Načelno možemo reći da na predstavljeni nacrt nagodbe gledamo konstruktivno te se nadamo da se u novoj godini može naći dobro rješenje za novi start koncerna”, poručuju iz Erste banke, koja je među najizloženijima, te dodaju da su već ranije u svoje financijske rezultate ugradili očekivane učinke situacije u kojoj se našao koncern i s njim povezana društva, što je vidljivo iz povećanog iznosa rezervacija. Zato ni u sljedećoj godini ne očekuju znatnije dodatne efekte iz rješavanja situacije s Agrokorom.

U Splitskoj banci komentiraju da je još uvijek visok stupanj neizvjesnosti oko raspleta situacije pa nisu spremni detaljnije se izjašnjavati, kao ni OTP.

“U ovom trenutku još nisu poznati bitni elementi nagodbe ni što će ona značiti za svakog pojedinog vjerovnika. Bez takvih detaljnijih informacija ne možemo provesti detaljnu analizu budućih događanja niti donijeti ocjenu predloženih načelnih rješenja”, kažu u RBA koji je također već rezervirao iznose za najgori scenarij. No, bez obzira na dobro osiguranje, neizvjesnost oko visine bankarskog “haircuta” izazvala je veliko zanimanje regulatora na predstavljanju makroekonomskih kretanja u HNB-u gdje su u srijedu, okrenuvši uloge, oni novinare ispitivali o mogućem ishodu.

Facebook Komentari