Evo zašto je Hrvatska bila u UN-u suzdržana oko Jeruzalema

“Smatramo i da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane”, kažu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Na posebnom izvanrednom zasjedanju Opće skupštine UN-a na kojem se raspravljalo i glasovalo o rezoluciji vezano uz status Jeruzalema, Republika Hrvatska je glasovala suzdržano.

Stajališta smo kako o ovom pitanju nije trebalo raspravljati u predmetnom forumu te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka. Smatramo i da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane.

Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu, ništa se ne mijenja u stajalištu Republike Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije te ostajemo predani dvodržavnom rješenju i pronalasku pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca. Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana”, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, većina zemalja u na Općoj skupštini UN-a u četvrtak glasovala je za rezoluciju kojom se osuđuje odluka Donalda Trumpa o Jeruzalemu. Hrvatska je bila među 30-ak suzdržanih, nakon čega je veleposlanica SAD-a u UN-u NIkki Haley javno pozdravila odluku tih zemalja.

Od 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda, 128 su glasale za rezoluciju kojom se osuđuje odluka koju je 6. prosinca objavio Donald Trump o Jeruzalemu, protivno od tradicionalnog američkog stajališta i konsenzusa međunarodne zajednice.

Nakon prijetnji i pritiska Washingtona 35 zemalja je bilo suzdržano i 21 nije sudjelovala u glasanju. Prema popisu država objavljenom na internetskoj stranici UN-a među zemljama koje su bile suzdržane je bila i Hrvatska.

Devet zemalja (Sjedinjene Države, Izrael, Guatemala, Honduras, Togo, Mikronezija, Nauru, Palaos i Marshallski Otoci) glasali su protiv tog teksta pokrenutog na inicijativu Palestinaca.

Opća skupština UN-a: Trumpova odluka o Jeruzalemu – nevažeća

Facebook Komentari