Belgijsko nacionalno pivo s neobičnim imenom “Mort Subite” (Iznenadna smrt)

Belgijsko nacionalno pivo s neobičnim imenom “Mort Subite” (Iznenadna smrt) svrstano je u međunarodnu marku i do 2021. godine će početi izvoz tog piva koje nosi ime po istoimenom briselskom kafiću čiji je vlasnik izumitelj tog popularnog pića u Belgiji.

Web stranica Focus on Belgium prenio je da je “Iznenadna smrt”, koja se proizvodi u jednoj belgijskoj pivari koja je sada dio nizozemskog Heinekena, nedavno dobila certifikat međunarodnog brenda, a prvi izvoz se predviđa prema Aziji, Americi i europskim zemljama.

Pivu, koje se radi kao tipična belgijska piva sa “spontanom fermentacijom”, dodane su trešnje koje se uzgajaju u Belgiji. Napitak treba barem pet mjeseci odležati u bačvama od hrastovine prije same konzumacije.

Piće, za koje se može po imenu može zaključiti da je jako, ima mali postotak alkohola i crvene je boje.

Postoje i varijante “Iznenadne smrti” s malinama i drugim domaćim voćem, a pivo ovisno o vrsti voća poprima drugačiju boju.

Belgija je poznata po pivu ali i po čuvenim čokolodama, iako, kako navodi stranica, pokušava pronaći mjesto i na tržištu kavijara uz bok s Rusijom, Italijom i Francuskom, posebno za vrijeme praznika kada se kavijar, kao luksuzni specijalitet, nađe na trpezama brojnih građana., piše beta.

Share This Article