Zvjerske tučnjave, pljačke i jedna fakultetska diploma: Tko su Splićani, glavni akteri nereda na stadionu u Beogradu?

Među Hrvatima koji su sudjelovali u brutalnoj tučnjavi na utakmici Partizana i Crvene Zvezde u Beogradu naročito se ističu trojica mladića iz Splita.

Stjepan Mihovilović Klis, Ante Firić i Damir Tovarović trojica su splitskih mladića koji su bili umiješani u nerede na tribinama Partizanovog stadiona u Beogradu. S navijanjem nemaju nikakve veze, ali u Splitu svi za njih znaju. Mihovilović i Firić imaju podeblji kriminalni dosje, a Tovarović je bivši boksački prvak s fakultetskom diplomom.

Ministar Božinović oglasio se o neredima u Beogradu: “Policija istražuje motive uključivanja Hrvata u tučnjavu”
Srpski su mediji već pisali kako je Hrvate angažirao viskopozicionirani srpski mafijaš, povezan sa škaljarskim kriminalnim klanom. On im je platio da započnu tučnjavu na derbiju Partizana i Crvene Zvezde, a po izvorima Blica bio je na tribinama stadiona sve dok nije postalo očigledno da će njegovi puleni biti linčovani. Navijači s južne tribine, koji su bili meta napada, Blicu su rekli da je taj čovjek, jedan od glavnih ljudi beogradskog podzemlja, stajao u sredini okružen Hrvatima.

Hrvatima je određen pritvor zbog opasnosti od bijega i mogućeg utjecaja na svjedoke. Za djelo koje im se stavlja na teret mogu dobiti i do 12 godina zatvora. Blic je prekjučer objavio i detalje pisma najmlađeg huligana Ivana Ronalda Miškovića, koji je pisao djevojci i potvrdio da su u Beograd došli s namjerom da na stadionu izazovu nerede.

Ante Firić već je od ranije poznat medijima – završio je u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio dio grupe koja je pretukla poznatog hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu. Firić je s bratovom ekipom upao u kafić i zvjerski prebio Hvaranina Žuvelu. U tučnjavi su se koristili i pivskim kriglama te barskim stolcima. Žuvela je u siječnju ove godine poginuo u prometnoj nesreći.

Firić je u beogradskom sukobu najgore prošao – pisalo se i da je uboden nožem, no to se na koncu pokazalo netočnim. Ipak, teško je ozlijeđen: ima nagnječenje mozga, kontuzije glave i ozljedu šake. Dosad nije evidentiran u navijačkim izgredima.

Damir Tovarović je prije šest godina u Irskoj na Svjetskom prvenstvu u full contactu osvojio broncu. U tučnjavi je prošao prilično loše: slomljena mu je gornja čeljust i ima nagnječenje mozga. Pobjegao je iz bolnice, no uhvatili su ga specijalci kada je došao u hotel. Paralelno s borilačkom karijerom diplomirao je na Fakultetu oceanografije i ribarstva.

Njegova supruga Mia, inače odvjetnica, ističe kako nije kriv za nedjela za koja se tereti te da nije sudjelovao u organizaciji nereda, no u tome je demantira pismo koje je pronađeno u sobi Ivana Ronalda Miškovića, u kojem djevojci piše da nju i Damira voli najviše na svijetu.

Stjepan Mihovilović Klis je već kao maloljetnik pljačkao benzinske postaje i kioske. Javnosti je postao poznat po aferi koja je izbila 2012. zbog posjedovanja telefona u pritvoru. Klis je tada kaznu služio na splitskim Bilicama, a optužen je da je prodao mobilni telefon i SIM karticu zatvorskom kolegi za 400 eura. U istoj aferi optužen je i jedan pravosudni policajac.

Prilikom služenja zatvorske kazne u Šibeniku, Klis je tražio da ga puste na sprovod tetke. No, sa sprovoda je pobjegao, a nakon potrage uhićen je 10 sati kasnije, u kafiću u kojem je bio u društvu prijatelja. Po pisanju Blica, često dolazi u Beograd, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari