Počinje energetska obnova zgrada javnog sektora, na raspolaganju je čak 380 milijuna kuna iz europskih fondova

Počinje energetska obnova zgrada javnog sektora, na raspolaganju je čak 380 milijuna kuna iz europskih fondova. Prije nekoliko dana najavljeni su novi natječaji, a time i novi poslovi za domaću građevinu. Prijave počinju 15. siječnja i natječaj je otvoren do kraja 2020.

Potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar za emisiju “U mreži Prvog” Hrvatskoga radija izjavio je kako je natječaj za energetsku obnovu zgrada u javnom sektoru koji je u tijeku zapravo nastavak na pilot-projekt od prije, a koji je bio ograničen samo na osnovne i srednje škole te vrtiće. “Prije smo ugovorili malo više od 300, a sada na raspolaganju imamo 380 milijuna kuna. Prijavitelji su sva javna tijela, općine, gradovi, županije i sve javne ustanove koje su u njihovu vlasništvu, ali i državnom. Svoje zgrade mogu prijaviti i ministarstva, nije riječ samo o odgojnim institucijama i zgradama koje služe za to nego i o zdravstvenima, tu su uprava, sport, vatrogastvo, kultura, riječ je o širokom dijapazonu djelatnosti u javnom sektoru”, pojasnio je.

Ministar očekuje mnogo prijava, pa se već – kaže – razmišlja o povećanju fonda od 380 milijuna na 500, 600 ili 700 milijuna kuna, što bi se napravilo alokacijama. No to će raditi tek kada vide koliko će prijava stići u prvih mjesec ili dva.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs zna kakva je situacija na terenu, imao je iskustva s prošlom energetskom obnovom, kada je konkretno u njegovoj županiji predloženo 11 projekata u vrijednosti od 27 milijuna kuna. Bajs kaže kako se projektima energetske učinkovitosti rješava nekoliko stvari, primjerice ulaganje u škole, koje nisu u okviru plana Europske unije za financiranje u ovom proračunskom razdoblju. Stoga je ovo jedan od rijetkih načina da obnove neku školu “vrlo često od temelja do krova”.

Tu je, nastavlja, i pitanje građevinske operative – zapošljava se velik broj tvrtki. U konačnici tu je i energetska ušteda koja se, kaže on, vidi u milijunima kuna manjim troškovima.

Share This Article