Martina Dalić nakon performansa Marice Vidaković: Dobavljači su već dobili novac, a da je bio stečaj, ne bi dobili

Ministrica gospodarstva Martina Dalić komentirala je ranije danas održan sastanak Izvanredne uprave Agrokora i novoosnovane Udruge dobavjača Agrokora.

Članica privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora i prokuristica Kraša, Marica Vidaković, poderala je nakon sastanka, pred novinarima, dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru. Rekla je pritom kako to nije smjer koji su dobavljači spremni podržati.

“Izvanredni povjerenik predstavio je nacrt strukture nagodbe i time su počeli pregovori o nagodbi za Agorkor. Kao što smo očekivali, neće biti ni laki ni jednostavni i to ni ne mogu biti. Pokazalo se da je ukupan dug Agrokora 57 milijardi kuna, od kojih su 42 milijarde duga priznate. S druge strane, financijska izvješća pokazuju da je ukupna vrijednost imovine znatno manja”, rekla je Martina Dalić.

“Željela bih podsjetiti da su dobavljači jedina kategorija vjerovnika koja je primila ispatu u gotovom novcu u dosadašnjem postupku. Mali dobavljači isplaćeni su u cijelosti, a u tijeku je isplata dijela starih dugova i za velike i srednje dobavljače. Očekujem da se pregovori o nagodbi nastave i da vjerovnici u njima konstruktivno sudjeluju kako bi se postigla nagodba koja će omogućiti nastavak poslovanja. Upravo je zadržavanje poslovanja najveća vrijednost iz koje se mogu naplatiti”, rekla je.
Što se tiče današnje izjave Marice Vidaković kako “gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, bar ne što se tiče dobavljača”, ministrica Dalić rekla je da želi da svi građani blagdane provedu u miru sa svojim obiteljima.
Na pitanje je li HANFA pogriješila kad je dopustila ponovno trgovanje dionicama, Dalić je odgovorila: “Dioničari su nažalost oni na koje pada najveći teret. Najveći dioničar bio je Ivica Todorić, ali nije bio jedini. Ono što je Izvanredna uprava postigla, ne bi se moglo postići u redovitom stečajnom postupku. Nemoguće mi je komentirati je li HANFA pogriješila ili nije jer nije u mom mandatu da tumačim zakone u kojima djeluje HANFA. Kako će se proces završiti, naravno će se dogovoriti u nagodbi.”

O odgovornosti autora zakona rekla je kako svatko ima pravo tražiti zaštitu svojih prava na sudu.
“Svatko ima pravo tražiti zaštitu svojih prava na sudu. Ne bih prejudicirala nijedan sudski postupak. Kako će sud presuditi, to je pitanje suda.”, piše N1.

Marica Vidaković demonstrativno pred kamerama poderala nacrt nagodbe za Agrokor

Facebook Komentari