Ramljak predstavio plan, osniva se novi Agrokor

Izvor: N1
Ad

Izvanredna uprava Agrokora predstavila je nacrt strukture nagodbe. Predstavljanju je prethodila sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora.
Nakon sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora koja je počela u 16 sati, javnosti predstavljen je nacrt strukture nagodbe koje je iznio izvanredni povjerenik Ante Ramljak i glavni savjetnik za restrukturiranje Alastair Beveridge.

“Važno je istaknuti da smo dobili podržku svih članova vjerovničkog vijaće, zadovoljni su ovom strukturom i dalje možemo raditi na detaljima postotka oporavka cijelog duga prema vjerovnicima. To nam slijedi sada u sljedeća tri mjeseca da na osnovu ovog nacrta utvrdimo konačne postupke, odnosno koliko će biti oporavka njihovih dugova. Ovo je zadnja četvrtina cijelog procesa”, kazao je Ramljak.

Ramljak je pojasnio da se osniva novi Agrokor u obliku holdinga, u koji će se prenijeti sve zdrave tvrtke Agrokora oslobođene garancija i dugova, a bit će biti u vlasništvu dobavljača, banaka i obvezničara.

Na pitanje ostaje li ime kompanije, Ramljak je odgovorio da najvjerojatnije neće biti tako: “Mislim da bi svi više voljeli da to bude novo ime”.
U “starom Agrokoru” ostat će tvrtke koje ne mogu vratiti svoje dugove.

“Još nismo u mogućnosti izaći javno s brojkama, koliko će biti postotak otpisa i oporavka duga, o tome još pregovaramo. Važno je da se razumije kako ide prvenstvo naplate i kojih tražbina. Prvo idu osigurani vjerovnici, pa superseniori koji su kreditirali kroz roll up, nakon toga neosigurani vjerovnici pa na kraju oni koji u principu imaju međukompnaijska potraživanja. U naplati svega toga skupa ići će se na novi dug koji će se otplaćivati u prvenstvu otplate, a veći dug će prijeći na kapital, nakon što se naplate vjerovnici”.

“Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora podržalo je nacrt strukture nagodbe predstavljeno od strane savjetnika izvanredne uprave i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

Predstavnici vjerovnika u privremenom vjerovničkom vijeću ovime su izvanrednoj upravi dali zeleno svjetlo za nastavak rada na prijedlogu nagodbe na način koji je predviđen prezentiranim nacrtom. Ovim koracima u Agrokoru je pod izvanrednom upravom započeo proces postizanja nagodbe o kojoj odluku donose svi vjerovnici Agrokora kojima su priznate tražbine”, stoji u priopćenju koje je novinarima podijeljeno nakon sjednice vjerovničkog vijeća.
Agrokorovi dobavljači prošloga su tjedna osnovali udrugu kako bi snažnije zaštitili svoje interese. Osnivači Udruge su Adris grupa, Alca, Atlantic, Awt, Badel, Croatia osiguranje, Franck, Granolio, Kraš, Mlinar, Podravka, Saponia, TDR, Vindija i Žito.
Na čelo Udruge, odnosno Upravnog odbora koji ima devet članova, izabran je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar. Očekuje se da će na kraju biti čak tisuću članova udruge.

Facebook Komentari