Najnovije

Uspješna godina za hrvatske sportaše: Osvojeno je 236 medalja od čega 75 zlatnih

Hrvatski olimpijski odbor sutra dodjeljuje nagradu najzaslužnijim sportašima u 2017. godini, a u susret tome u emisiji Studio 4 gostovali su glavni tajnik HOO-a Josip Čop i urednik Sportskog programa Stjepa Balog.

Tijekom 2017. godine bilo je održano 118 svjetskih prvenstava, 79 svjetskih kupova, 180 europskih prvenstva, 54 europskih kupova na kojima su naši sportaši osvojili 236 medalja od toga 75 zlatnih, 76 srebrnih i 85 brončanih, istaknuo je glavni tajnik HOO-a.

Uvijek je postolimpijska godina kritična. Završio je četvrtgodišnji ciklus u Riju nakon toga možda ponestane motiva, mijenjaju se discipline, umor, ozljede i nije lako održati taj tempo. Ipak mi smo ove godine imali svjetsko zlato u vaterpolu, svjetsko atletsko zlato Sandre Perković, prvo povijesno svjetsko zlato u gimnastici…trend je da smo bolji u individualnim sportovima. Mislim da možemo reći da je ova 2017. u tom sportskom emotivnom smislu bila dobra, rekao je Stjepan Balog.

Na pitanje o financijskim prilikama u sportu i suradnji HOO-a i Vlade, Čop je rekao kako je suradnja za razliku od proteklih godina puno bolja.

Novaca nikada nije dovoljno, međutim mi sa Središnjim državnim uredom surađujemo jako dobro. Ono što je bilo drugačije u odnosu na prethodne godine je to da je državna tajnica shvatila jednu stvar, a to je da je instituciji koja je zadužena za sport u republici Hrvatskoj u okviru ministarstva nekad ili središnjeg ureda danas u interesu sportaši, objasnio je Čop.

Došlo se i do teme Hrvatskog nogometnog saveza, reprezentacije i izbora predsjednika HNS-a.

Skupština je u petak pa ćemo svi zajedno biti pametniji i vidjeti što će se dogoditi. Riječ je o velikom financijskom kolaču zato i jesi takvi interesi. Nogometna reprezentacija je izvan toga. Ta sportska tema je ipak prevladala pa ćemo mi gledati naše reprezentativca na Svjetskom prvenstvu što je za nas najbitnije. Realno HOO nema instrumente kojim bi se miješao u skupštinu odnosno u način izbora, politika ima ali nisam siguran hoće li ih upotrijebiti, zaključio je Balog.

Na kraju se razgovaralo i o ugodnim i neugodnim sportskim iznenađenjima u 2017. godine.

Stjepan Balog je za najneugodnije izdvojio košarkašku reprezentaciju, ali je napomenuo kako je to globalan sport gdje nijanse odlučuju tko ide dalje, a tko ne. Što se tiče najugodnijeg iznenađenja izdvojio je Tina Srbića koji je osvojio prvu povijesnu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu.

Facebook Komentari