Predsjednica RH o energetskoj strategiji: Sjećate se kako je Trump pitao za izgovor Krka

Konferencija “Hrvatska kakvu trebamo – energetska budućnost Hrvatske” održava se danas, u organizaciji Večernjeg lista, u Zagrebu.

Na konferenciji sudjeluje predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

‘Europska energetska politika određuje našu energetsku budućnost’, kazala je na početku svoga obraćanja okupljenima predsjednica.

‘Novi proizvodni objekti su nam nužni bez njih nema održivog razvoja’, rekla je predsjednica te dodala da očekuje da Hrvatska nastavi izgradnju interkonekcijskih sustava Hrvatske sa susjednim državama.

‘Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja LNG terminala na Krku’, kazala je predsjednica te dodala da se s tim projektom kasni.

“Treba apelirati na veću dinamičnost, konzistentnost i ažurnost pri izradi strateških dokumentata, kako bismo odgovorili na promjene u sektoru energetike”, kazala je predsjednica, dodavši da na žurnost apelira iz više razloga, a najviše zato što se u Europi događa velika tranzicija energetskog sektora iz visokougljičnog prema niskougljičnom, koji vidi kao priliku za razvoj.

“Energetska učinkovitost nazvana je i New Dealom 21. stoljeća”, rekla je.

“Zimski energetski paket promijenit će ukupnu platformu prijenosa i potrošnje energije, što zahtijeva potpunu transformaciju europskog energetskog sektora. Sigurnost opskrbe veliki je izazov koji energetsko tržište ima.Očekujem da će Republika Hrvatska, u okviru predstojeće energetske tranzicije, to prepoznati. Novi proizvodni objekti su nam nužni, bez njih nema održivog razvoja. Nitko ih ne želi u svom kraju, ali bez njih nema razvoja i rastućih potreba svih građana”, rekla je predsjednica.

“Treba vidjeti i kakvu ulagačku poruku šaljemo protivljenjem izgradnji takvih objekata”, rekla je predsjednica, dodavši da je jedan od najvažnijih objekata u tom segmentu izgradnja LNG terminala na Krku, kao i da očekuje da Hrvatska nastavi izgradnju interkonekcijskih sustava Hrvatske sa susjednim državama.

“Čvrsto podupirući ovaj projekt, očekujem da Republika Hrvatska u suradnji s Europskom komisijom konačno riješi kritična pitanja njegove realizacije i time pridonese svojim ciljevima kao i energetskoj sigurnosti. Ovom projektu svoju nepodijeljenu potporu daju i američke administracije, kako bivša, tako i sadašnja”, rekla je predsjednica, dodavši da ju je i sam američki predsjednik Donald Trump prilikom sastanka pitao o izgovoru imena otoka Krka.

“Sigurnost uvijek ima svoju cijenu, a ona se može prepoznati i u partnerima koji prepoznaju zajedničke interese”, rekla je Grabar Kitarović.

“Energetska i klimatska politika moraju se uskladiti tako što će se napraviti zajednički plan. Strategija na kojoj se trenutno radi mora pronaći optimalnu kombinaciju politika i afirmirati energetski potencijal naše države i povećati sigurnost opskrbe. Očekujem da državna administracija prati ovu odluku. Kao predsjednica Republike i dio državne administracije, nastavit ću u međunarodnim okvirima i u skladu sa svojim ovlastima dati okvir za ispunjenje strateških i energetskih ciljeva, tu mislim na Inicijativu triju mora”, rekla je predsjednica na konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo”.

Akademik Mirko Zelić održat će prezentaciju na temu energetike kao okosnica sigurnosti i gospodarstva, a Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN održat će prezentaciju na temu energetike kao geostrateško oružje.

Također, održat će se dvije panel diskusije na kojima sudjeluju brojni stručnjaci.

Facebook Komentari