Plenković ponudio pravni okvir za rješavanje granice, Cerar ostaje kod arbitraže i implementacije

Plenković je na početku kazao da Hrvatsku i Sloveniju mnogo toga povezuje te da dva naroda nikad kroz povijest nisu imale nikakvog sukoba. Kazao je da su razgovarali o nizu tema, gospodarstvu, položaju manjina, pitanju granice koje je za Hrvatsku otvoreno pitanje.

”Postojali su razni načini i pokušaji da se o pitanju granice postigne dogovor. Zadnji takav pokušaj bio je 2009. kroz sporazum o arbitraži, iz kojega je Hrvatska izašla 2015. godine iz razloga koji su poznati. Za Hrvatsku je pitanje granice na stolu, želimo ga riješiti. Činjenica je i da ta arbitražna odluka, koja za RH nije obvezujuća, poštuje načelo katastarske granice u velikoj mjeri”, rekao je Plenković.

“Hrvatska je Sloveniji sugerirala jedan pravni okvir koji bi mogao biti temelj za postizanje dogovora o granici na kopnu i na moru. Smatram da postoji visok stupanj usuglašenosti o onome kako bi granica trebala izgledati. Mi želimo da dijalog koji smo vodili danas,a i proteklih nekoliko mjeseci, nastavimo”, kazao je hrvatski premijer.

”Želimo da dijalog koji smo vodili danas, u Ljubljani i na marginama međunarodnih foruma nastavimo, da ga nastave naši stručnjaci i spremni smo se ponašati na način da izbjegavamo bilo kakve jednostrane poteze koji mogu dovoditi do bilo kojega incidenta između dvije zemlje. To je čvrsto stajalište RH. Kontrola granice omogućila je sjajne gospodarske rezultate i odličnu turističku sezonu i Hrvatske i Slovenije. Na tragu takvog pristupa očekujem nastavak dijaloga i da postignemo rješenje i za granično pitanje”, rekao je Plenković.

Potom se medijima u Banskim dvorima obratio slovenski premijer.

“Slovenija apsolutno poštuje arbitražnu odluku i vjeruje da je ta odluka obvezujuća za obje države. Mi smo poštovali odluku tribunala koji je donio odluku koju moramo poštovati. Jedino pravni put preko arbitražnog sporazuma bio onaj pravi put za postizanje obavezujućeg rješenja”, rekao je Miro Cerar.

“Slovenija jedini mogući put vidi u tome da se poštuje arbitražna odluka i da je zajedno implementiramo tamo gdje je potrebna suradnja. Arbitražna odluka je nedjeljiva cjelina i moramo je poštovati. Ima dvije različite dimenzije, jedna je na moru, gdje je Arbitražni sud potegnuo vrlo jasnu liniju. A potpuno je drugačija situacija na kopnenom dijelu granice, gdje je potrebno oblikovati zajedničku mještovitu komisiju koja će provesti markaciju granične linije. Postoji prostor za manje međusobne prilagodbe, koje ćemo primijeniti u sklopu te arbitražne odluke”, rekao je Cerar.

“Slovenija neće poticati incidente ni na moru ni na kopnu. Važno je da se normalno sporazumijevamo, da postoje kontakti između općina i da države dobro funkcioniraju. Slovenija neće poticati incidente čak ni nakon isteka roka za provedbu arbitraže. Ostajemo otvoreni za dijalog, kako bismo tražili i postigli sporazum o provedbi arbitražne odluke”, rekao je Cerar.

‘Hrvatska se ne smatra vezanom’

”Hrvatska se ne osjeća vezanom niti se smatra vezanom. Znate dobro koji su bili razlozi i zašto je Hrvatska u ljeto 2015. formalno izašla iz toga sporazuma. To su činjenice. Ono što je važno, da kroz dijalog, razgovor i razumijevanje pozicija i Slovenije i RH mislim da se možemo približiti konačnom rješenju pitanja granice i to je temeljno sadržajno načelo poruke koju je Vlada RH danas uputila Sloveniji i koju sam ja prenio kolegi Ceraru i smatram da bi bilo dobro i za naše međusobne odnose da se u određenoj mjeri fleksibiliziraju stajališta.

Potreban je dijalog

Da bismo se približili s te dvije pozicije, moramo razgovarati i razumjeti koji su elementi koji nas dijele. Kad uđemo u supstancu, puno je više onih dijelova koji nas povezuju, ne samo po pitanju granice i s te strane sam duboko uvjeren da jedino dijalogom možemo riješiti ovo pitanje”, rekao je Plenković, dodavši da će se pokrenuti obnova dvaju mostova na graničnim prijelazima i da je to poruka da su obje strane spremne na rješavanje pitanja.

”Poruka je da su ova pitanja koja nas dijele u percepciji puno veća nego u stvarnosti. Zato mi je drago da je u ovih 6 mjeseci hrvatska javnost vrlo zrelo pristupila ovoj temi. Puno zrelije nego u mnogim fazama u zadnjih 25 godina i u toj fazi želimo pristupiti dijalogu. Naša je poruka da granica mora biti određena na taj način da je mogu prihvatiti dvije zemlje i da je mogu s većinom potvrditi oba parlamenta”, rekao je Plenković.

“Slovenija je potpuno spremna za provedbu arbitražne odluke. Idućih dana, a posebno iduće godine, pristupit će provedbi u onim dijelovima koje može učiniti sama, a ondje gdje je potrebno postići dogovor s Hrvatskom imat ćemo dijalog”, rekao je Cerar.
“Nismo približili stajališta”

“Drago mi je da smo razgovarali, ali nismo približili stajališta. Za razliku od kolege Andreja, smatram da je važnost arbitražne odluke jako velika. To je ključno pitanje odnosa između dviju država i opterećuje ih od samog osamostaljenja, od devedesete i zato je važno da ga riješimo i dobijemo povjerenje između država. Vjerujem da samo provedba arbitražne odluke može dovesti do toga da će dvije države surađivati da riješe to pitanje. Vidimo da se granična pitanja pojavljuju i u regiji zapadnog Balkana, zato je u redu da dvije članice Europske unije poštuju i pokažu kako se takva pitanja mogu riješiti”, rekao je Cerar.

Pravni okvir rješenja koji je predložila Hrvatska

Na pitanje o tome kakav su pravni okvir ponudili Sloveniji, Plenković je pojasnio:

“Ideja je Hrvatske, kako bi približili stajališta, da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici koji bi se odnosi na kopnenu granicu, morsku granicu, režim plovidbe hrvatskim vodama van Savudrijske vale, formiranje mješovitog povjerenstva koje bi se bavilo bitnim aspektima granice i peto kako bi taj sporazum kada bi se završio bio ratificiran u oba parlamenta.”

Odgovarajući na pitanje što je najveći uspjeh današnjeg sastanka, Plenković je rekao: “To dobronamjeran, dobrosusjedski i europski pristup koji imamo u našem odnosu. Miro je tu da zastupa stajališta Slovenije, a ja Hrvatske. Kad je riječ o granici, suglasni smo na 90 posto pa i više. Postoje elementi s kojima niti jedna stana ne može biti spremna za provedbu odluke koja za nas nije obvezujuća. Poruka današnjeg sastanka je da vodimo dijalog, da smo identificirali pitanja gdje se ne slažemo i gdje postoji prostor za približavanje stajališta. To je za mene najvažniji pozitivni aspekt današnjeg dijaloga.”

Cerar je rekao da je današnji dijalog bio vrlo otvoren.

Tužba Slovenije? “To ovisi o potezima Hrvatske”

Na pitanje novinara o najavi tužbe slovenskog ministra vanjskih poslova protiv Hrvatske Europskom sudu, Cerar je rekao da neimplementacija arbitražne odluke znači kršenje međunarodnog i europskog prava. U tom kontekstu proučavaju i mogućnosti primjene pravnih sredstava, a ako dođe vrijeme slovenska Vlada će o tome donijeti odluku. “To ovisi o potezima Hrvatske”, rekao je Cerar.

Plenković je na isto pitanje odgovorio spominjući razlog zbog kojeg je Hrvatska napustila arbitražu. “Nije Hrvatska iz tog procesa izašla jer joj se nije dalo sudjelovati u tom procesu, nego iz razloga kojeg je vrlo temeljito obrazložila. Zato tužba na Europskom sudu nije put kojim bi bilo dobro poći u budućnosti. Mislimo da za njega u ovom trenutku nema ni pravnog temelja”, rekao je Plenković, naglašavajući da je za provedbu sporazuma potrebna suglasnost obje zemlje.

“Smatram da smo, nakon detaljnih razgovora, vjerojatno puno bliže nalaženju konačnog rješenja o granici nego ikada prije. Ali za to nam je potrebna određena doza fleksibilnosti i jedne i druge strane. I tu moramo pokazati zrelost”, zaključio je Plenković.

Facebook Komentari