Buđenje uspavane ljepotice: Zajednička obrambena politika EU kao zadnja scena iz filma Casablanca

Nakon dva jedina primjera pojačane suradnje u povijesti Europske unije – Schengena i eura, Unija je na nedavnom summitu u Bruxellesu pokrenula i treći – zajedničku obrambenu uniju.

Ambiciozni je to projekt koji neki nazivaju “buđenjem uspavane ljepotice”, jer je ona prihvaćena lisabonskim sporazumom 2009. godine. Neki je pak nazivaju kompromisom sigurnosnih želja i volja Njemačke i Francuske. No već na samom početku projekt izaziva brojne dvojbe i upite – od toga je li riječ o “dupliranju” s NATO savezom, do njegove stvarne učinkovitosti zbog europske birokracije i birokratizacije.

Prilično je euforično najavljivan ovaj projekt, pa je tako u njegovoj ocjeni rečeno kako je ovo potvrda Europe da je spremna preuzeti odgovornost za vlastitu obranu. Što to znači, da dosad nije bila?

Stručnjak za međunarodnu i nacionalnu sigurnost Denis Avdagić za emisiju Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kaže da bi “malo spustio tu euforiju na zemlju”. Misli da je ovo jedan u nizu nastavaka projekata kojim se nastoji olakšati dolazak do određenih tehnologija i olakšati međusobno vojno djelovanje u okviru Europske unije.

Je li dolazak Donalda Trumpa na vlast, njegov prvi inauguracijski govor, pa onda i susret s čelnicima NATO-a, bio svojevrsni katalizator za Europu da krene sa zajedničkom obrambenom unijom? Avdagić smatra da je jedan dio europskih saveznika osjetio da treba jačati europsku obranu, i zbog onoga što je govorio Trump, ali i zbog Brexita.

Vojni analitičar Marinko Ogorec misli da je ovaj projekt u velikoj mjeri kompromis njemačkog nastojanja za većom uključenošću i francuskom željom za većom ambicijom. Dosad se, podsjeća, zapadna Europa u potpunosti oslanjala na NATO. Podsjeća također da ova inicijativa oko stvaranja zajedničkih europskih snaga, europske vojske, nije nova. Stara je 50-ak godina, ako ne i više. Za njom dosad nije bilo potrebe jer je NATO zadovoljavao sve potrebe oko zaštite kolektivne obrane. Međutim, objašnjava Ogorec dalje, s dolaskom novih oblika ugroze i rizika pri kojima se mora drukčije funkcionirati, “ali i s dolaskom Trumpa na čelo SAD-a”, promijenile su se neke situacije. Posljedica je formiranje ove inicijative.

“Iskreno rečeno, mene ovo podsjeća na onu zadnju scenu iz filma ‘Casablanca’, kada Humphrey Bogart kaže ‘Louis, mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva’. Imali smo takvih prijateljstava dosta, naglasak je ovdje na početak i na prijateljstvo”, kaže Ogorec, zaključujući da ćemo tek vidjeti hoće li od toga nešto biti.

Facebook Komentari