Uredništvo Braniteljskog portala poslalo pismo ministrici Divjak s jednim pitanjem

Uredništvo Braniteljskog portala uputilo je otvoreno pismo ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, predsjednici RH, predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora. Od ministrice Divjak traže odgovor na jedno pitanje.

“Ministrice Divjak, pitanje na koji tražimo odgovor; Kakva je kvalifikacija i kakvog je sadržaja gradivo o obrambenom Domovinskom ratu iz predmeta Hrvatske povijesti?”, navodi se u otvorenom pismu.

Prije nešto manje od mjesec dana, podsjećaju, ministrica Divjak dala je javnu izjavu po kojoj je proces izrade nove kurikularne reforme završen i da sadrži ukupno pedeset i dva (52) dokumenta koje čine cjelovitost reforme te da je sljedeći korak, poslati te dokumente na međunarodnu recenziju u engleske institucije.

“Uredništvo Braniteljskog portala u više je navrata tražilo da se ministrica Divjak javno očituje o kurikularnoj reformi, jer je po našem mišljenju ona rađena netransparentno, dobro zamaskirana da bi se provukla ispod radara javnosti.

Nikada ministrice Divjak, od vas nismo dobili jasan odgovor na naše upite, za što smo ‘možda i mi dijelom krivi’ jer smo inzistirali da rad na izradi cjelokupne kurikularne reforme bude dostupan javnosti, kako nalaže zakon.

Spoznajom da smo možebitno imali pogrešan pristup, jer nismo kompetentni ni educirani za upit o cjelokupnoj kurikularnoj reformi koju ste provodili, pa smo vam zato postavili jedno jedino pitanje, za koje zasigurno imamo puni legitimitet i za koje smo jako dobro educirani.

Moramo napomenuti da je naš legitimitet za ovaj upit uz novije Hrvatske povijesti pojačan bezbronim pitanjima braniteljske populacije koja je ostala izvan članstva i rada tzv. krovnih braniteljskih udruga i ostalih braniteljskih udruga proizašlih iz obrambenog Domovinskog rata kojih je u Hrvatskoj više od tisuću.

Poučeni ratnim, a još više poratnim iskustvima i spoznajama o ponašanju ukupnih politika i političara naspram braniteljskoj populaciji, kao i obrambenom Domovinskom ratu, možemo samo zaključiti, da su hrvatski branitelji i obrambeni Domovinski rat bili izloženi permamentnoj i perfidnoj stigmatizaciji.

Neke političke strukture su otvoreno napadale karakter i istinu o obrambenom Domovinskom ratu, kontinuirano prezentirajući laži o istom, ne samo u Hrvatskoj već i svjetskoj javnosti.

Za razliku od njih, neke druge političke strukture su licemjerno govoreći, da su hrvatski branitelji i obrambeni Domovinski rat ‘kamen zaglavni’ nastanka samostalne i neovisne RH, propuštajući pri tom, preko svojih represivnih aparata, podignuti optužnice protiv onih koji su izvršili agresiju na republiku Hrvatsku”, stoji između ostalog u otvorenom pismu uredništva Braniteljskog portala.

Od ministrice Divjak traže odgovor kako će u kurikulu biti prikazan Domovinski rat. “Željeli bi smo da ovaj put dobijemo jasan odgovor od ministrice Divjak, da je u kurikulu Domovinski rat okarakteriziran s jedinom povijesnom istinom, da je na RH izvršena agresija od strane tzv. JNA i velikosrpske i četničke Miloševićevske ideologije te da karakter Domovinskog rata može biti definiran jedino kao obrambeno osloboditeljski rat, a ne nikakav tzv. građanski rat.”

“I na kraju želimo objasniti, da smo mi i većina hrvatskih branitelja savršeno razumijeli, što je pokojni general Slobodan Praljak želio poručiti Hrvatskoj, a i cijelom svijetu, tragičnim činom koji je počinio u sudnici Haškog suda”, navode.

“Ako ne dobijemo odgovor na naš upit od ministrice Divjak, pitamo se znači li to da se iza toga krije iskrivljena slika o obrambenom Domovinskom ratu i velikosrpskoj agresiji na RH, onda možemo svi skupa organizirati komemoracijski skup neovisnoj, samostalnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj”, navodi se u otvorenom pismu kojeg potpisuje uredništvo Braniteljskog portala.

Ivica Arbanas – jedan od zapovjednika obrane Vukovara – zapovjednik Gardijske Bojne Termiti

Ivica Pandža –Orkan-– načelnik stožera 17. pukovnije Sunja

Ante Katić-Jeri- zapovjednik 115. Imotske brigade HV-e

Ilija Vučemilović – Načelnik oklopništva 1. gbr. Tigrovi, zapovjednik bojne 1. Gardijske brigade Tigrovi

Darko Banić – zapovjednik 7. Domobranske pukovnije

Boris Klapirić – Boća – zapovjednik satnije Imotske bojne 4.GBR

Stevo Šimunović – Stiv – zapovjednik bojne 7. Gardijske brigade

Ante Reljanović – Badžo – Diverzantski vod 113. i 142. brigade

Roko Mijić – zapovjednik 142. drniške brigade HV-a i zamjenik zapovjednika OG Sinj

Branimir Petričević – Iso – ratni zapovjednik Vojnog središta za obuku

Facebook Komentari