Predsjednica RH: Svi moramo podnijeti žrtvu da se što prije riješi problem zdravstva

“Nužno je što prije riješiti problem financijske konsolidacije zdravstva pri čemu ćemo svi morati podnijeti veću ili manju žrtvu”, poručila je predsjednica.

Medicinski fakultet proslavio je 100. obljetnicu. Riječ je o najvećem i najstarijem fakultetu u zemlji, osnovan je usred Prvog svjetskog rata. Kroz Medicinski fakultet u 100 godina je prošlo gotovo 25 tisuća liječnika, među kojima su i većina naših medicinskih stručnjaka.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju navečer u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski prisustvovala je obilježavanju stote godišnjeice Medicisnkog fakulteta. Tim je povodom održala govor u kojem se osvrnula na potrebu financijske konoslidacije zdravstvenog sustava, ali i na problem odlaska liječnika iz Hrvatske.

“Kroz odnos liječnika prema pacijentima ogleda se i cjelokupan odnos prema čovjeku u jednom društvu”, poručila je Grabar Kitarović. Istaknula je da je hrvatsko društvo humano upravo zahvaljujući etičkim vrednotama liječnika i sestara.

Kako bi zdravstvo bilo na zadovoljavajućoj razini, poručila je da ćemo svi morati podnijeti žrtvu. ”Nužno je što prije riješiti problem financijske konsolidacije zdravstva pri čemu ćemo svi morati podnijeti veću ili manju žrtvu, a država je dužna naći način da teret te žrtve bude pravedno rasporedjeljen”, kazala je predsjednica.

Poručila je da se mora zaustaviti odlazak liječnika u inozemstvo jer se u njihovo obrazovanje ulaže golem novac.

“Da bismo zaustavili odlazak liječnika i medicinskih sestara u klinike u svijetu, moramo stvoriti uvjete da liječnici ostanu u domovini i služe svom narodu”, kazala je predsjednica, prenosi N1.

Facebook Komentari