Anka Mrak Taritaš o planovima Amsterdamske koalicije, koja nije potpisana, Hasanbegoviću i Mostu

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš otkriva za N1 kakvi su planovi Amsterdamske koalicije, s kime bi Glas koalirao te kako ona vidi stanje u drugim strankama.

Tko je po Vama vođa oporbe?

“Teško je reći, ali za pravo nisam sigurna ni da je nužno da postoji vođa oporbe. U oporbi treba biti niz jakih pojedinaca koji mogu jasno, glasno i dosljedno progovarati, mislim da je to prednost oporbe”.

Kako se oporba snašla?

“Morate znati da nešto što je ušlo kao oporba u ovom trenutku više nije oporba, dakle dio HNS-a je otišao u vladajuće i sada su vladajući, nisu više oporba, ali manimo to. I Neovisni za Hrvatsku su ušli u Sabor na jednoj listi i postali su oporba. Morate znati da oporbu čine od Neovisnih za Hrvatsku s gospodinom Hasanbegovićem i gospođom Esih pa sve do Živog zida. Dakle, to je vrlo vrlo široko polje djelovanja, od onih koji su krajnje desno do onih koji se zalažu za niz neobičnih stvari. To vam je sve oporba i nema tu jednog zajedničkog nazivnika. kad bi trebali u taj nazivnik staviti jednu temu – teško bi je našli.

Nedavno ste oformili stranku, kako se snalazite? A tu je i tzv. Amsterdamska koalicija.

“Mi smo apsolutno pokazali gdje smo, kada govorimo o našoj stranci tri mjeseca smo na ovom političkom polju. Želimo biti u centru i ići malo prema lijevo, ponuditi liberalne opcije. Na tragu toga se pokazalo nešto što se zove Amsterdamska koalicija, nije bila naša ideja da se tako zove, ali je odlično ispalo i treba to iskoristiti. To su tri stranke koje imaju u zajedničkom nazivniku prava čovjeka, pravo da budete drugačiji, pravo na budućnost, to je IDS, Glas i Pametno. Mi smo imali jedan liberalni forum i razgovaramo o sadržaju, idejama, ciljevima …”

Zbog čega ste se odmaknuli od SDP-a?

“Nije bilo veliko odmicanje od SDP-a, ali kada se formirate ne možete biti ispostava najveće oporbene stranke, morate pokazati svoju osobnost, ideju i stavove što ne znači da o brdo stvari nećemo glasati zajedno s SDP-om, da se oko nekih stvari nećemo nalaziti. Sada kada krećete morate pokazati što ste. Mi možemo jednoj novoj koaliciji biti jedna dodana vrijednost”.

Može li razjedinjena oporba biti na vlasti?

“Oporba je u ovom trenutku i Most koji je dvaput formirao Vladu na čelu s HDZ-om. Most je od nedavno oporba. Logično je da oporbu čini niz stranaka i teško je da kada trebate zajednički nazivnik, može biti neka zajednička tema. 2018. moramo iskoristiti da se pozicioniramo, na izborima će biti što će biti. U pola godine se svašta desi u našoj zemlji, preuranjene koalicije su preuranjene”.

Most kao partner?

“Moramo prepoznati vrijednosna načela, to do sad nismo vidjeli. Most trebamo vidjeti u kojem će smjeru ići, imaju turbulencije što je logično i normalno. Mi smo jasno rekli da u nikakvim postizbornim koalicijama nećemo ići s HDZ-om i strankama koje idu ekstremno desno. Kada budemo znali točno gdje je Most, vidjet ćemo kako dalje. Najgore je u politici raditi sa sjekirom i kada sa sjekirom isključujete neke ljude. Svi koji se vrijednosno prepoznaju, zašto ne sjesti i dogovoriti se. Oni koji nisu vrijednosno tu, nema potrebe da zajedno radimo i zamaramo jedni druge”.

Kako gledate na otvoreno SDP-ovo i HSS-ovo koketiranje s Mostom?

“To sve zajedno je preuranjeno. Treba jasno reći gdje smo i koji su programi. 2018. je godina bez izbora, ali priprema da, no teške su vam koalicije u oporbi jer svi žele pronaći svoju nišu”.

Amsterdamska koalicija ide na izbore za EU parlament?

“Ne, dobili smo naziv, ali nismo nikakav papir potpisali, niti definirali. Samo da ćemo se nalaziti i dogovarati oko projekata. Na svake izbore treba ići da si osigurate pobjedu. Izbori za EU parlament su sredinom 2019. i vidjet ćemo koja je najbolja ekipa za Bruxelles. Nismo mi nikakvu koaliciju potpisali, rekli smo da smo bliski i da smo spremni ići zajedno na izbore”.

SDP na čelu oporbe, kako se snalazi Davor Bernardić?

“Nedvojbeno je najjača oporbena stranka. Od kolege Bernardića se očekuje da bude vođa, imaju evidentno problema. Očekujem da će nakon lokalnih izbora podvući crtu i vidjeti gdje su. Dajem im to vrijeme, svi im trebamo dati vrijeme”.

Kako komentirate stanje u Mostu?

“Nije to ništa neobično u kontekstu priče. S 13 zastupnika ušao u parlament, prije saziva Sabora su dobili dva zastupnika i u jednom trenutku su ih imali 15. U trenutku pada rejtinga je nastala panika, ali i razmimoilaženje. Ovo je normalan proces koji su mnoge stranke prošle. Nek’ se vidi gdje su pa neka nakon zimske stanke nastavimo u Saboru, a pogotovo kada vidimo kako idemo na euroizbore i tko su kandidati za predsjedničke izbore”.

Share This Article