Konačno završio iza rešetaka: U četiri godine na ime bolesne kćeri došao do 300 tisuća kuna pa ih potrošio u druge svrhe, među donatorima i poznate tvrtke

Na dvije i pol godine zatvora osuđen je 51-godišnjak iz Splita jer je nešto manje od 300.000 kuna, koje je dobio od tvrtki i osoba na ime donacije za liječenje maloljetne kćeri, potrošio u druge svrhe.

Za dobivanje donacija optuženik je koristio dopise Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u kojima je neistinito naveo da se svake godine organizira humanitarna akcija za djecu koja se liječe izvan domovine te je molio da novčanim prilozima pridonesu kvaliteti liječenja njegove kćeri u Kölnu.

Novac je stizao u različitim iznosima na račune u banci u razdoblju od početka 2007. do polovine 2011. godine, a uplatilo ga je 86 tvrtki, uglavnom sa širega splitskog područja, i sedam osoba. Pojedinačne uplate iznosile su od jedne do šest tisuća kuna, a poneke tvrtke uplaćivale su po više puta, u prosjeku jednom godišnje, te su dale ukupno do 18.000 kuna.
Presudom Općinskog suda u Splitu utvrđeno je kako iznos od 293.400 kuna optuženi nije potrošio na liječenje svoje kćerke. Isto tako je dokazano kako se djevojčica, koja je 2007. godine napunila devet godina, nije liječila u Kölnu, nego je sve potrebne medicinske tretmane dobivala u Hrvatskoj, a u dijelu troškova je participirao HZZO.
U svojoj obrani optuženi je naveo kako mu je kćeri, kada je imala malo više od godinu dana, dijagnosticirana bolest zbog koje je imala problema s hodanjem.

– Pedijatar nas je uputio na liječenje u Zagreb te smo na terapije odlazili svaka dva mjeseca avionom. Osim toga, vodio sam kćer na akupunkturu, i to tri puta tjedno tijekom tri godine, s tim da je svaki taj tretman koštao oko 200 kuna. Zatim smo učestalo za nju vršili analize krvi u privatnom centru, koje su također koštale po nekoliko stotina kuna. Sve to je nosilo sa sobom znatne troškove, a ja sam bio očajan i nisam se ustručavao pitati za pomoć bilo koga – izjavio je na sudu.
Međutim, sud je ustvrdio kako je optuženik od 2007. do 2011. godine u najviše devet navrata s kćerkom putovao u Zagreb radi liječenja jer je zdravstveno stanje njegove kćerke znatno poboljšano upravo 2007. godine, te da ona od tada nije morala više odlaziti na česte liječničke preglede.

Osim toga, putovanja radi liječenja je zajednički s optuženikom financirala i majka djevojčice, njegova bivša supruga, te je u tim troškovima participirao i HZZO jer su bili izdavani putni nalozi.

Sud je u presudi istaknuo kako je neprijeporno da je optuženi ipak imao određene opravdane troškove, ali obrana optuženog da je kćerku vodio na te tretmane tri puta tjedno tijekom tri godine smatrao je daleko uvećanim.

Za sud je sasvim jasno kako iznos od 293.400 kuna optuženi nije potrošio na liječenje svoje kćerke. Za to mu je bio dovoljan iznos od 44.771 kunu, koji je također primio kao donacije, povrh prvo spomenutog višeg iznosa, navodi se u presudi.
Za makinacije s donacijama optuženi 51-godišnjak je dobio dvije godine zatvora te još šest mjeseci jer je na automobilu koristio tuđe registracijske pločice. Otprije mu je opozvana uvjetna osuda od godine dana zbog krađe struje jer je nova kaznena djela počinio tijekom roka kušnje od tri godine.

Kazni od dvije i pol godine pribrojena je ta godina dana te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od tri godine. U roku od godine dana od pravomoćnosti presude dužan je vratiti dio uplaćenih iznosa, dok će se za ostatak dio donatora morati naplatiti u parničnom postupku.

Oni su donirali…
– Auto Antonio Split, Parkovi i nasadi Split, Ship management Split, Petrokamen Solin, SMS Split, Trenton Split, Splitska plovidba, Lučka uprava Split, Auto Davor Split, Dalmacijavino Rijeka, Pogrebne usluge Čagalj, Promet Split, Nadbiskupija Caritas, Brodosplit, Lavčević Split, Braća Pivac, Brodospas Split, Plovput Split, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari