Klisović: Oduzimanje odličja pravno, a ne političko pitanje. Uvođenjem tog pitanja dižete tenzije

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović gostovao je u programu N1 Studija uživo gdje je komentirao aktualne teme.

Kreće saborska stanka, je li u redu da traju toliko dugo?

“Po meni je, ali ako je pravilno shvatite, a ne kao zimski san saborskih zastupnika. Tada se trebaju vratiti u svoje izborne jedinice i ostvarivati kontakt sa svojim biračima. Nije plaćen da spava kod kuće nego da radi. Građanima bi trebali da im podnijeti izvještaj o svom radu. Unutar SDP-a ćemo se raditi na prijedlogu novog Statuta”.

Što mislite o oduzimanju činova i odličja osuđenim pripadnicima vojske?

“Mislim da je to pravno, a ne političko pitanje. Uvođenjem tog pitanja dižete tenzije, šalju se krive poruke međunarodnoj zajednici, stvara se sumnja je li Hrvatska temeljena na vladavini prava. U ljudskom smislu, oni su prošli dug sudski proces i ovo doprinosi dodatnoj traumatizaciji ljudi. Ispravno bi bilo primjeniti zakon, a ako se predsjednica s tim ne slaže trebala bi pokrenuti promjenu zakona”.

Zakon postoji i nije se proveo, biste li ga mijenjali?

“Ako je nekome sudski utvrđena krivnja onda moramo primijeniti vlastiti zakon. Ako smatramo da je zakon kriv idemo ga izmjeniti, imat ćemo raspravu u Saboru i svaki će zastupnik moći reći što misli. Hrvatska vojska je časna vojska, institucija s povjerenjem hrvatskog naroda i takvom je treba zadržati. Zakon treba primijeniti, inače je riječ o sumnji na selektivnoj primjeni zakona. Ne trebaju nam valjda stranci govoriti kako ga primjenjivati, trebali bismo biti dovoljno suvereni i odgovorni da to činimo sami”.

Kakva je percepcija Hrvatske danas? Kakvu poruku šaljemo?

“Vrlo lošu poruku ako dovodite u pitanje vlastiti pravni poredak. Kada dođe do toga da strani mediji reagiraju i komentiraju stanje u našoj zemlji, od čega se inače suzdržavaju, to sugerira da stvari nisu dobre. Bolno je što se pod pritiskom hrvatske javnosti ništa ne zbiva, da se vlast oglušuje na iste argumente oporbe, ali čim dođu iz stranih krugova odmah se reagira. To je zanemarivanje domaće javnosti, građana, političke scene. Politika se ne može mijenjati zbog jednog članka. To je nedostatak državništva onih koji vode hrvatsku državu. Kada dođe kritika iz inozemstva onda je to fokus rada i premijera i državnog vrha, kako prezentirati da nije došlo do promjene stava već da se krivo interpretirao. Sada treba kontrolirati štetu koju je premijer sam sebi napravio kada se htio dodvoriti desnom spektru političke scene. Kada je vidio da ga međunarodni krugovi prozivaju sada je fokus premijerove politike postalo kako izbalansirati dvije poltiike”.

Predsjednica RH: Ti su ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati

Facebook Komentari