Splitska tribina o Tuđmanu pretvorila se u obračun Šeksa i Krpine s Mesićem: Kriv je za Praljkovu smrt, treba mu oduzeti odličje! Takvi će završiti na Karepovcu…

Tribina “Dr. Franjo Tuđman: Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što” koja je održana u srijedu navečer pred prepunom dvoranom u hotelu “Atrium” u Splitu, u velikom dijelu pretvorila se u svojevsrni “obračun” Vladimira Šeksa i Drage Krpine sa Stjepanom Mesićem, bivšim predsjednikom i nekoć bliskim suradnikom dr. Tuđmana.

– Nikakve sitne prodane duše, krivotvoritelji hrvatske povijesti, kako ih ja nazivam, pigmjeci i liliputanci, koji odlaze na smetlište povijesti, neće zatamniti velebno zdanje dr. Tuđmana i zbog toga se sav hrvatski narod mora vratiti Tuđmanovoj doktrini na čijim je temeljima nastala moderna, slobodna i neovisna država Hrvatska. Ljudi koji su izdali ideje Tuđmanove Hrvatske, što su Josip Manolić i Stjepan Mesić neće zatamniti Tuđmanovo djelo. Mesić je lažno svjedočio u Haagu, a haaški tužitelj je rekao da je njegovo svjedočenje krunski dokaz za osudu šestorice Hrvata iz BiH. Na njegovu dušu ide ta presuda, ali i na posredan način onaj čin generala Slobodana Praljka. I zato će oni koji nastoje krivotvoriti povijest otići jednom na Karepovac, rekao je Šeks.

Prema Šeksu, Tuđmanova doktrina se sastojala od šest zaglavnih kamenja, a to su nacionalna pomirba, jedinsto i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, državotvorstvo, mirotvorstvo, težnja za socijalnom pravdom i demokratski antifašizam.

– Predsjednik je jednom rekao Mesiću, Manoliću i Josipu Boljkovcu kako smo mi pobijedili u Domovinskom ratu, uz pomoć onih koji su bili za NDH, ne za ustašku državu, već za NDH. Moramo spriječiti nastajanje pukotina, koje su se počele pojavljivati u Tuđmanovoj doktrini uz pomoć krivotvoritelja povijesti koji žele promijeniti hrvatski državni temelj, a to je pobjeda hrvatskih branitelja u oslobodilačkom, obrambenom Domovinskom ratu, naglasio je Šeks.

O borbi za zauzimanje funkcija unutar HDZ-a nakon Tuđmanove smrti govorio je Krpina, koji je rekao da su se prvi otkloni od Tuđmana u HDZ-u dogodili u političkim stavovima Mate Granića.

– On se natjecao s Budišom i Mesićem u distanciranju od Tuđmana, a mi smo u Saboru kao oporba žestoko branili Tuđmanovu politiku. Pobjedom HDZ-a na izborima 2003. očekivalo se da se HDZ vrati Tuđmanovoj politici, ali Ivo Sanader koji se nesretnim slučajem našao na čelu HDZ-a, nastavlja Račanovu i Mesićevu politiku i 2006. Sabor daje Mesiću, svjedoku u Haagu najviše hrvatsko odličje. I sada dajem ideju Saboru da oduzme odlikovanja Mesiću koji je otvorio i Tuđmanov arhiv stranim obavještajnim službama i novinarima, zaključio je Krpina, javlja Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari