Pucar: Želimo s bankama i ostalima te izvanrednom upravom sukreirati nagodbu koja će biti u interesu svih dobavljača

Danas se u prostorijama prehrambene industrije Kraš održala osnivačka skupština Udruge dobavljača Agrokora.

Na skupštini je Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke, izabran za predsjednika Udruge dobavljača Agrokora, javlja N1.

Proizvođači i dobavljači Agrokora svjesni su važnosti buduće opstojnosti koncerna kao i uloge održavanja cjelokupnog sustava maloprodaje i veleprodaje koju su preuzeli na sebe. Osim toga, dobavljači su prepoznali da samostalnim djelovanjem ne mogu na adekvatan način ostvariti zadane ciljeve održivosti vlastitog poslovanja te da samo formalnim udruživanjem mogu osnažiti nastojanja da zaštite interese svih dobavljača Agrokora’, objavljeno je u priopćenju prije nekoliko dana.

Glavni sudionik stabilizacije Agrokora, mi smo potaknuli Vladu da donese lex Agrokor i zahvaljujemo Vladi na institucionalizaciji procesa, sada želimo zastupati svoje interese i definirali smo svoje organe i želimo artikulirati svoje interese te biti aktivni sudionici procesa u sljedećem periodu. Želimo s bankama i ostalima te izvanrednom upravom sukreirati nagodbu koja će biti u interesu svih dobavljača kako bi sačuvali opstojnost Agrokora i svih kompanija njegovih u Hrvatskoj i u regiji, kazao je Pucar.

Upitan koji su to ključni interesi zajednički svim dobavljačima s obzirom na njihovu raznovrsnost, kazao je da zasigurno ne žele ugroziti opstojnost kompanija vjerovnika Agrokora. Ali smo svjesni da kada smo podržavali maloprodajne lance da zadrže mjesto u RH i u regiji, stabilnost, da to želimo i u budućnosti i naći zajednički model tako da svi funkcioniramo na uspješan način, kazao je. Istaknuo je da je upravo ova udruga platforma kojoj bi trebali pristupiti svi dobavljači, a kada vide čelne ljude i kredibilnost koju su danas iskazali da udruživanjem sukreiramo nagodbu koja će biti optimalna za sve u ovom procesu.

Jedno od pitanja koje se postavlja već neko vrijeme bilo je i žele li preuzeti Konzum, no konkretan odgovor danas nije bilo moguće dobiti. Želimo sačuvati opstojnost dobavljača, neki su više izloženi Agrokoru, ali prvenstveni cilj je da napravimo model da zadržimo svoju opstojnost i stabilnost, a želimo zadržati i stabilnost Agrokora te nagodbu. Što će se dalje događati, iskazali smo ambiciju, ali bilo bi sada preuranjeno reći u kojem će smjeru to završiti”, odvratio je Pucar.

A ide li u očekivanom smjeru u kojem su zamislili, pitali su Pucara novinari, a on odvratio da je nakon 20. prosinca prva prezentacija nacrta nagodbe. Imamo neke obrise, nismo svi zadovoljni u ovom trenu tom nagodbom, ali cilj je da zaštitimo sve dobavljače.

Vidaković, prokuristica Kraša i kao predstavnica velikih dobavljača članica Privremenog vjerovničkog vijeća, podsjetila je da je iduće srijede sastanak vjerovničkog vijeća Agrokora i ustvrdila da joj podaci koje dobila na uvid ukazuju da bude optimistična, a sve ostalo moći će komentirati tek nakon tog datuma.

Što se tiče zahtjeva za otpis dugova, ponovila je da dobavljači od početka pregovora traže maksimalan otpis 15 posto potraživanja, dobavljači koji su bili u financijskom angažmanu (mjenice) 30 posto i za banke 70 posto otpisa.

Sve ostalo će biti na stolu s ostalim vjerovnicima gdje će svatko iznositi svoje argumente, a ja da ih imamo dovoljno jakih, smatra Vidaković, koja je upitana imaju li kritičnu masu odvratila da ovdje danas jesu velike tvrtke, ali ju posebno čini ponosnom što su se svi mali odlučili pristupiti Udruzi i da žele objediniti glasove da budu u funkciji njihovi mali glasovi velikim dobavljačima.

Ali pitanje je koje protuargumente mogu dati bankama, na što Vidaković podsjeća: “Mi smo njihovi klijenti, trebaju i sutra s nekim raditi”. Ako svi propadnemo, što će biti, s kime će raditi, zapitala je i istaknula da je važno da zdrav Agrokor – bez obzira kako će se zvati – nastavi raditi.

Što se tiče opasnosti od novih stečaja, kazala je da će poteškoća još biti, ali da se lakše diše nego u trećemmjesecu, a kad je pak riječ o ZG Holdingu i dugu Agrokora, kazala je da je ona jasno izrazila svoj stav i bila protiv poštujući kriterije po kojima su plaćeni ostali vjerovnici, prenosi N1.

Predsjednica RH u Podravki: To je brend koji je nama u inozemstvu prizivao osjećaje na dom

Facebook Komentari