Prosvjed radnika Dalmacijavina pred Saborom: Premijeru, sjeti se hvarskih težaka

Uzvicima Dalmacijavino, Vratite nam naše, glasnim zvižducima i parolama Dajte radnicima njihovo, I nama dolazi Božić, premijeru sjeti se hvarskih težaka, te Dosta zanemarivanja radnika dvjestotinjak sadašnjih i bivših radnika Dalmacijavina prosvjedovalo je na Markovu trgu tražeći svoja stečajna potraživanja u iznosu od 64 milijuna kuna.

Danica Stipović iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina rekla je kako njezin sindikat i HURS već godinama šalju dopise predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću, te raznim ministarstvima i resornim ministrima kako bi 552 bivša radnika te tvrtke dobila svoja priznata stečajna potraživanja u iznosu od 64 milijuna kuna.

Podsjetila je kako je Dalmacijavino podnijelo tužbu protiv države zbog zgrade u Trajektnoj luci, koja je prva zgrada iza Dioklecijanove palače po vrijednosti i kulturnom značenju u Splitu, a država ju je 2010. godine odlukom Vlade i potpisom tadašnje premijerke Jadranke Kosor izuzela iz temeljnog kapitala Dalmacijavina i dala na upravljanje Lučkoj upravi. To je zgrada Dalmacijavina, a mi smo podnijeli tužbu za obeštećenje za ulaganje u tu nekretninu. Stoga Vladi predlažemo da se nagodimo, da povučemo tužbu za tu zgradu, a Vlada neka povuče blokade sa žiro-računa Dalmacijavina, rekla je Stipović.

Istaknula je kako današnjim prosvjedom žele postići da ih Vlada čuje, kako ne bi održali još veće prosvjede. Sada u Dalmacijavinu radi 200 radnika, dok ih je prije stečaja bilo zaposleno 470. Nekada je Dalmacijavino zapošljavalo 1500 ljudi, podsjetila je, prenosi HRT.

Facebook Komentari