PRIJENOS Putin na tradicionalnoj pressici za kraj godine: Rusija i SAD trebale prestati boriti poput životinja

Ruski predsjednik Vladimir Putin drži svoju tradicionalnu konferenciju na kraju godine za domaće i strane novinare, na kojoj je potvrdio i svoju kandidaturu na nadolazećim predsjedničkim izborima u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin na svojoj tradicionalnoj konferenciji za domaće i strane novinare govori o domaćoj i vanjskoj politici ruske vlade.

Na pitanje američkog novinara o povezanosti predizborne kampanje aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa s ruskom vladom, Putin odgovara da su to priče koje su izmislili Trupovi protivnici u SAD-u. “Ljudi koji su izmislili te priče zapravo štete SAD-u”, dodaje Putin.

Naglašava i kako su kontakti s veleposlanicima normalna praksa.

Putin je podsjetio na to da je udio ruskih medija u SAD-u minijaturan u usporedbi s utjecajem američkih medija na globalnoj razini.

Trumpova administracija napravila značajne pomake, ali ne i s Rusijom

Ruski predsjednik rekao je da se vide značajni pomaci koje je donijela Trumpova administracija.

Putin poručuje da bi se Rusija i SAD trebale prestati boriti poput životinja. Naglašava kako postoje brojne stvari koje mogu ujediniti Rusiju i SAD te da dijele zajedničke globalne izazove, poput terorizma.

Putin zaključuje da će se u konačnici veze između Rusije i SAD-a normalizirati. U tom smislu je rekao da je očito kako Trump ne može poboljšati odnose SAD-a s Rusijom zbog određenih restrikcija.

Američkim biračima Putin poručuje da sude Trumpu na osnovi njegovih poteza. “Nije na meni da procjenjujem Trumpov rad”, kaže Putin.

O vojnom proračunu Rusije i naoružanju

Upozorio je da SAD troši više sredstava na vojsku od Rusije te uvjerava da povećano izdvajanje za vojsku neće ugroziti ukupan ruski proračun. Rusija namjerava u 2018. godini izdvojiti gotovo 40,5 milijardi eura za vojsku.

Putin je istaknuo da se Rusija neće uvlačiti u novu utrku u naoružanju. Dodao je da Rusija neće izaći iz sporazuma o nuklearnom razoružanju te da je SAD, s druge strane, to već de facto učinio.

Ruski je predsjednik novinarima na upit potvrdio da će se kandidirati za novi predsjednički mandat u 2018. godini, odnosno na nadolazećim ruskim predsjedničkim izborima. Izrazio je i nadu u potporu i iz redova drugih političkih stranaka.

Poručio je da bi oporba trebala ponuditi ruskom narodu nešto u što će vjerovati te pravu političku agendu.

Na pitanje novinara zašto nema političke opozicije u Rusiji, Putin nije odgovorio, već je govorio o političkom i ekonomskom napretku u Rusiji. Izrazio je i sumnje u prijedloge koji dolaze od strane oporbe u Rusiji.

Naglasio je kako bi politički sustav u Rusiji trebao biti natjecateljski nastrojen te istaknuo kako su glavna pitanja od važnosti za Rusiju razvoj infrastrukture, obrazovanje i zdravstvena skrb, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari