Predrag Štromar u Düsseldorfu: Moramo iznaći nove načine kako pomoći našim ljudima vani

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sudjeluje u Düsseldorfu na konferenciji o problemima izaslanih radnika koje hrvatske tvrtke angažiraju u Njemačkoj.

Procjenjuje se da oko četrdeset tisuća naših radnika svoju plaću zarađuje na zapadu kao izaslani radnici. Njih domaći poslodavac upućuje privremeno na rad u drugu državu, određuje im plaću a doprinose uplaćuje u Hrvatskoj.

No, Vijeće za zapošljavanje Europske unije nedavno je usvojio direktivu, koja ako će zaživjeti, drastično smanjuje broj izaslanih radnika.

Plaće bi im se trebale izjednačiti s primjerice onim njemačkih radnika, a smanjen je status radnika izaslanika s 24 na 12 mjeseci.

Dok su neke zemlje poput Poljske i Češke bile protiv direktive, Hrvatska je ostala suzdržana što poslodavci okupljeni na konferenciji u Düsseldorfu zamjeraju Vladi.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao je kako je to iza nas, te da moramo iznaći nove načine kako pomoći našim ljudima vani, prenosi HRT.

Share This Article