Mostovci u strahu: Grade li Vlaho Orepić i Ivica Relković “Most 2”

Predsjednik Mosta Božo Petrov nastoji umanjiti značaj odlaska Vlahe Orepića iz Kluba zastupnika njegove stranke.

Stoga je »jučerašnjom viješću« nazvao taj Orepićev potez, ignorirajući u Koprivnici pitanja novinara o stanju u Mostu.

Međutim, da je Klub Mosta uzdrman pokazuje i činjenica da je Miroslav Šimić »do daljnjeg« odgodio svoje napuštanje Sabora. Stoga Šimić ostaje predsjednik tog Kluba.

Orepićev iznenadni odlazak, pak, pojedini mostovci pokušavaju objasniti njegovom navodnom ambicijom da se kandidira za predsjednika Republike, što on putem Facebooka demantira.

U Mostu sve više sumnjaju i u namjere Ivice Relkovića, nekadašnjeg savjetnika Bože Petrova, koji se s njima rastao prije nekoliko mjeseci.

Relković je, naime, angažiran u Udruzi nezavisnih gradonačelnika i načelnika općina, koju u Mostu sve više shvaćaju alternativom njihovoj stranci, a usto povezanoj s HDZ-om i Vladom Andreja Plenkovića. Možda i s Orepićem.

– Iako sam nebrojeno puta ponovio kako nakon stavljanja mandata u mirovanje i dalje ostajem potpredsjednik Mosta i kako ću platformi biti na raspolaganju, jasno mi je da sve to u novonastalim okolnostima zbunjuje javnost. Kako bi moja podrška Mostu, članovima, simpatizerima i idejama koje zastupamo bila svima jasna, odlučio sam do daljnjeg ostati u Saboru i pomoći kolegicama i kolegama, posebno u organizaciji platforme Mosta – objavio je Šimić na Facebooku da barem privremeno odustaje od prelaska u jednu privatnu tvrtku. Apelirao je na zajedništvu u Mostu, zbog »napada koje doživljavamo i pokušaja da nas se razbije«. Most je, tvrdi Šimić, »mnogima stao na žulj i postao kamen u cipeli«.

Resetiranje stranke

Njegov stranački kolega Tomislav Panenić otkrio je novinarima da je s Orepićem razgovarao o njegovoj eventualnoj kandidaturi na predsjedničkim izborima, koji se održavaju 2019. godine.

– Potvrdio mi je da ima interes u tom smjeru, no razloge napuštanja stranke nije mi konkretno naveo – rekao je Panenić na press konferenciji Mosta, koja se bavila nekim drugim temama.

Sam Orepić i dalje komunicira isključivo izjavama, novinari nisu u prilici da mu postavljaju pitanja, pa se može tek pretpostavljati na što on točno aludira. Jučer se tako činilo da je negirao odlazak iz Mosta zato što u njemu nije mogao realizirati vlastite političke ambicije, pa i predsjedničku kandidaturu. Žao mu je, napisao je na Facebooku, da vodstvo Mosta, apostrofirao je Božu Petrova i Nikolu Grmoju, ne poduzima »konkretne korake u smjeru nužnih promjena u Mostu, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi Predsjedništva, Kluba zastupnika i Glavnog odbora«. »Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz Kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju. Ne želim sudjelovati u ‘popularnom’ političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije ‘druge’ strane«, napisao je Orepić na Facebooku. Ponovio je da je »resetiranje Mosta na polazne postavke nužnost« i da je njegov postupak motiviran jedino time. »Kalkulacije o nekakvim urotama i osobnim ciljevima je samo bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu«, zaključio je Orepić.

Drugim putem

Njega u vrhu Mosta promatraju u kontekstu s Relkovićem, koji »gradi Most 2«. Riječ je o spomenutoj Udruzi, osnovanoj u rujnu, a koja trenutačno okuplja dvadesetak nezavisnih gradonačelnika i načelnika općina. Neki od njih, primjerice, gradonačelnik Novalje Ante Dabo, nekad su pripadali Mostu, ali odnedavno su krenuli drugim putem. Čelni ljudi Mosta uvjereni su da je to zato što ta stranka više nije u Vladi, s kojom ovi gradonačelnici i načelnici općina žele surađivati.

– Ta udruga nema veze s Mostom, a nije ni alternativa Mostu. Ja sam ih većinu podupirao na lokalnim izborima, a i sada se rado nađem s tim gradonačelnicima i načelnicima općina kako bismo zajedno razmijenjivali iskustva – kazao nam je Relković, koji tvrdi da ovoj udruzi nije primarno razviti odnose s Vladom. Ali, činjenica je da je njihove predstavnike prije dvadesetak dana primio minstar Goran Marić. »Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo ostvarenom suradnjom te iskazali namjeru za njezinim daljnjim jačanjem«, navodi se u priopćenju Ministarstva državne imovine.

Mostovci iz tih riječi iščitavaju želju HDZ-a da oslabi Most tako da imaju »svoje« nezavisne gradonačelnike i načelnike općina. A Orepić bi se, smatraju pojedini čelnici Mosta, također mogao osloniti na tu udrugu u svojem budućem političkom djelovanju, piše Novi list.

Facebook Komentari