26.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vlasnik trgovačkog lanca poznatog na jugu Hrvatske: Želim Konzum!

Vlasnik trgovačkog lanca poznatog na jugu Hrvatske: Želim Konzum!

Tomislav Mamić, predsjednik Nadzornog odbora i vlasnik najveće dalmatinske tvrtke Tommy, potvrdio je kako je njegova tvrtka zainteresirana te da prati rasplet situacije oko Agrokora. Otkrio je da ga u takvoj situaciji zanima Konzum. No, tvrdi da mu je sada teško predvidjeti što će se ubuduće događati, što se tiče razvoja Tommya, piše Privredni Vjesnik.

– Situacije su toliko nepredvidive. Postoji opcija da napravimo veliki skok na tržištu, a možemo u nekim opcijama imati i naš uobičajeni rast od desetak posto. Na tržištu se otvaraju razne mogućnosti tako da je moguće da u nekih godinu dana napravimo veliki iskorak, ističe Tomislav Mamić, koji je napomenuo i kako situacija oko Agrokora nije nimalo jednostavna.

– Puno je ljudi bilo i još uvijek je uključeno i ima, da tako kažem, svoje prste u tome. Teško je sada na brzinu dati točan komentar o tome. Vidim da bi se sada svi ogradili od Todorića, a nekada su svi bili na raspolaganju. Treba pustiti da se se taj proces završi. Vjerojatno će netko ugrabiti priliku i iskoristiti je, smatra Tomislav Mamić.

Iako smatra da je situacija oko Agrokora još uvijek neizvjesna, Tommy prema Mamićevim riječima prati razvoj događaja te je spreman u njima i sudjelovati:

– Ovisno o razvoju situacije, moguće je djelomično, a moguće je naše sudjelovanje u kompletu. Nama je Konzum najzanimljiviji, ostale proizvodne tvrtke iz sustava Agrokor nam nisu toliko interesantne. Spremni smo i pratimo situaciju. Možda nam nekakav paket bude zanimljiv, a možda postanemo i partner grupe vjerovnika. Moguće je da uđemo kao strateški partner grupe vjerovnika. Tommy može biti partner udruženim vjerovnicima u slučaju da oni krenu u preuzimanje određenih dijelova. Mi možemo biti partner u dijelu koji se odnosi na trgovinu. Neke razgovore smo već imali, neke ćemo još obaviti. Uglavnom, sve opcije su otvorene.Vjerojatno će na kraju, kako bi se raspleo čitav slučaj oko Agrokora, presuditi politika, pojašnjava Mamić.

Inače, Tommy je ovogodišnji dobitnik priznanja Zlatna kuna, koji dodjeluje HGK Županijska komora Split. Tomislav Mamić kaže da recepta za uspjeh nema, ali dodaje da je u njegovom slučaju uspjeh došao zahvaljujući velikom radu i odricanju i njega i njegove obitelji: – Prije skoro 25 godina bio sam jedini osnivač, tada sam imao samo pečat tvrtke i počeo raditi. Danas sam najveći poslodavac u Dalmaciji. Kreacija, rad, praćenje tržišta, borba s konkurencijom, pravovremeno prepoznavanje prilika i povlačenje poteza, sve je to važno. Ipak najvažniji je rad.

– Trgovina je takva djelatnost koja traži veliki broj radnika. To je jednostavno potreba i u tom dijelu se javljaju problemi. Tako da se osjeti nedostatak radne snage. Nadam se da u okviru ovoga što imamo na tržištu, Tommy još uvijek može nekako zadovoljiti svoje potrebe za radnicima. Imamo donekle prednost što se tiče uvjeta i primanja u odnosu na druge, tako da nekako rješavamo problem koji imaju tvrtke koje imaju veliki broj zaposlenika, ističe Mamić.

Franck, Koteks i Bobis

Tomislav Mamić kaže kako preuzimanje dijela potraživanja prema Francku ne bi još uvijek komentirao, s obzirom da je taj proces još uvijek u tijeku: – Razgovori s vjerovnicima i financijskim institucijama još uvijek su u tijeku. Nadam se dogovoru.

Mamić je otkrio i da još nije do kraja dovršen proces preuzimanja Koteksa: – Dio tog kompleksa je otprije bio u našem vlasništvu, tamo imamo i supermarket. Tommy je nedavno od Keruma preuzeo njegov dio. Dakle, imamo 90-postotnu kontrolu nad tim kompleksom. S tim da nam ostaju još razgovori s preostalim vlasnicima uglavnom manjih prostora, pa bi mogli brzo zaokružiti cjelinu, otkriva Mamić.

Što se tiče investiranja u proširenje tvrtke Bobis, koja je također u vlasništvu Tommya, Mamić kaže kako je u pripremi investicija koja bi trebala iznositi 50 do 60 milijuna kuna: – U tijeku je promjena GUP-a, nadamo se da ćemo tijekom 2018. useliti Bobis u novi prostor, kaže Mamić.

Najnovije

Još iz rubrike