VIDEO Fantastična vijest iz Njemačke: Izbornik će moći računati na ofenzivnog veznjaka Bayerna, odlučio se za Hrvatsku

Sjajna vijest stigla je iz Münchena. Fabian Benko (19), ofenzivni vezni nogometaš velikog Bayerna, igrat će za hrvatsku reprezentaciju! Naravno, radi se o reprezentaciji U-21 koju vodi Nenad Gračan. Izbornik Gračan i tajnik Josip Tomaško boravili su u Münchenu, sastali su se s Fabianom i njegovim roditeljima, a priča je dobila ovakav rasplet, pišu Sportske novosti.

– Fabian Benko je kazao da želi igrati za Hrvatsku, roditelji također, tako da se nadam da je sve završeno te da će se to na koncu i dogoditi – kazao je Sportskim novostima nakon povratka iz Münchena Gračan.

Priča oko Benkova igranja za Hrvatsku traje već više od godinu dana. Naime, Hrvatski nogometni savez je već u rujnu prošle godine objavio da će Benko igrati za hrvatsku reprezentacija, tada je to potvrdio i bivši tehnički direktor Romeo Jozak.

Neočekivani obrat

Benko je trebao doći na okupljanje reprezentacije pred utakmicu sa Švedskom koja se igrala u listopadu prošle godine. Međutim, došlo je tada do neočekivanog obrata, ipak nije zaigrao u kockastom dresu.

– Fabianov premijerni nastup za Hrvatsku smo odgodili. Preporučio nam je to Fabianov menadžer Christian Nerlinger. Budući da je moj sin jednom nastupio za Njemačku, ako bi sada izabrao Hrvatsku, nakon toga više ne bi mogli mijenjati reprezentacije – kazao je tada Fabianov otac Miljenko Benko te zaključio…

Otvoreni razgovor

– Mislim da je još prerano Fabianovo priključivanje Hrvatskoj. Imamo još tri godine za razmišljanje o budućoj reprezentaciji i sin će mi se sad posvetiti karijeri u Bayernu.

Svi u HNS-u, a posebno Romeo Jozak, bili su tada šokirani činjenicom da Fabian Benko ipak neće zaigrati za Hrvatsku. Podsjetimo, Benko se pridružio Bayernu sa samo sedam godina, prošao je nogometnu akademiju bavarskog velikana. Radi se o momku rođenom 1998. godine koji trenutačno igra za drugu momčad Bayerna, ali igrao je i za prvu, premijeru je imao u Njemačkom kupu protiv Carl Zeiss Jene u kolovozu prošle godine. Ostale utakmice za prvu momčad odradio je na prijateljskim ogledima. Međutim, diplomacija HNS-a i dalje je radila, da bi konačno i stigao poziv Benkovih roditelja iz Münchena, a kao glavni pregovarač je na put otišao izbornik mlade reprezentacije Gračan.

– Koliko sam upoznat, Fabian je bio pozvan da dođe igrati za Hrvatsku još za selekciju U-17. Međutim, zvali su ga i u njemačku reprezentaciju, tako da su svi, tako sam čuo, bili malo neodlučni. Bili smo u kontaktu s obitelji, tako da smo se dogovorili da nakon ovih kvalifikacijskih utakmica U-21 reprezentacije izaberemo termin kad bismo se svi skupa mogli naći. Meni je u svemu tome bilo bitno pogledati i neku utakmicu druge momčadi Bayerna i vidjeti Fabiana – kaže Gračan Sportskim.

Priča Gračan da je Fabian odigrao sjajnu utakmicu, da se odmah vidjelo kako se radi o iznimno talentiranom i kvalitetnom nogometašu.

https://www.youtube.com/watch?v=piN2bYAIxvQ

– Posjeduje izniman nogometni duh, a prepoznatljiv je između ostalog po toj toliko spominjanoj njemačkoj disciplini. Nakon što smo odgledali utakmicu, sjeli smo s Fabianom i roditeljima. Otac to sve vodi, kao i zastupnik Christian Nerlinger, bivši igrač i sportski direktor Bayerna. Razgovarali smo skroz otvoreno, rekao sam kako smo mi vrlo zainteresirani da Fabian igra za Hrvatsku. Inače, obitelj mu je iz Svetog Martina na Muri, u Njemačku su otišli devedesetih godina. Meni je žao što već nije u našem procesu s obzirom na svoje kvalitete, s obzirom na generaciju s kojom bi igrao, tu mislim na Brekala, Moru… – ističe izbornik U-21 reprezentaacije.

Nametnuo se

– Inače, za one koji možda ne znaju, Fabian je ofenzivni vezni igrač. Sjajno igra lijevom nogom, u igri je odgovoran, vrlo često dolazi u završnicu, izvodi sve slobodne udarce i prekide za Bayern. Očito se radi o igraču koji se jako nametnuo.

Ispričao je Gračan jedan zanimljiv detalj nakon odigrane utakmice.

– Navijači su ga tražili da dođe na tribinu i s njima vodi navijanje. Pitao sam oca o čemu se radi, a on nam je kazao kako je Fabian zabio pogodak u derbiju protiv gradskog suparnika 1860 Münchena, a to im mnogo znači zbog suparništva ta dva gradska kluba. Iskreno, bio sam ugodno iznenađen njegovom kvalitetom. Prije sam ga gledao na snimkama, no nije to isto kao kad se gleda uživo. I ne samo to. Ostvarili smo izravni kontakt, nisu to bili samo kontakti preko telefona ili nekih menadžera.

Saznali su i kad će ga izbornik pozvati na prvo okupljanje reprezentacije.

– Planirano organizirati kamp u veljači iduće godine, prije početka prvenstva. Pozvat ćemo igrače do 20 godina, koji su, da tako kažem, nestali s vidika, a kvalitetni su. Razgovarali smo da se on pojavi, da se ta tri dana koliko bismo bili na kampu, malo aklimatizira, socijalizira s našim dečkima – zaključio je Nenad Gračan, pišu Sportske.

Share This Article