U Hrvatskoj propalo više od 70 posto mljekara, Predsjednica RH najavila sjednicu GSV-a

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u izmještenom Uredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji susrela se s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Poručila je da će inicirati proširenu sjednicu gospodarskog vijeća na temu poljoprivrede.

Problema u poljoprivrednom sektoru daleko je više nego što smo imali priliku čuti danas, no kao glavni ističe se problem neravnopravnog odnosa koji otkupljivači imaju prema hrvatskim poljoprivrednicima u odnosu na one u drugim državama, naglasila je predsjednica Republike. Istaknula je da će resornom ministru prenijeti poruke s današnjeg sastanka, a glavna je ta da se seljacima omoguće jednaka pravila igre kao u ostalim EU državama.

Mladen Šolčić, jedan od najvećih mljekara na području Bjelovarsko-bilogorske županije, iznio je alarmantan podatak da je od 19.000 mljekara u Hrvatskoj ostalo njih manje od 6.000, s tim da i oni preostali neće dugo izdržati uz sadašnju nisku otkupnu cijenu mlijeka i ostale loše uvjete.

Drugi radni dan u izmještenom Uredu, predsjednica Republike započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-području Barutana, gdje je u rujnu 1991. poginulo 11 hrvatskih vojnika nakon što je, odbivši predati vojarnu, major JNA Milan Tepić aktivirao eksploziju vojnog skladišta u kojemu je bilo 170 tona eksploziva.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Trgovačkom sudu u Bjelovaru nazočila je otvaranju pilot projekta e-komunikacija koji će omogućiti bržu, bolju, moderniju i efikasniju komunikaciju svih sudionika sudskih postupaka.

Predsjednica je obišla i gradilište u Velikoj Cigleni pored Bjelovara gdje bi u prvoj polovici iduće godine u probni rad trebala biti puštena prva hrvatska geotermalna elektrana snage 10 megavata, ujedno i najveća geotermalna elektrana u kontinentalnom dijelu Europe koja radi na ORC principu, javlja HRT.

Facebook Komentari