Mali dioničari: Knighthead de facto upravlja poduzećem i ima obvezu isplatiti dioničare, kaže zakon

Mali dioničari Agrokora Ivan Krivičić i Miroslav Jeličić Purko gostovali su u N1 studiju uživo i komentirali stanje u toj kompaniji, kao i traženje malih dioničara.

Tko su mali dioničari, koliko vas je i kako ste se organizirali?

Jeličić Purko: U samoj udruzi je trenutno oko 500 čllanova, a inače malih dioničara je oko 15 tisuća. Organizirali smo se nakon što smo pratili čitavi proces, sve do same skupštine društava, kad su po lexu Agrokor promijenjeni revizori i kad su te skupštine održane.

Zastupate interese svih malih dioničara, uključujući i pojedine građane koji imaju mali broj dionica?

Jeličić Purko: Svi koji se uključe u udrugu malih dioničara, bez obzira kako, sve odluke koje ćemo donositi i prijedloge koje ćemo davati, odnose se na sve članove. Svih 15 tisuća malih dioničara ima isti interes. Od tri milijarde kuna sad smo na 230 milijuna kuna imovine, s tendencijom da to bude nula. Mali su izgubili, mi smo rekli da je zakon za nas jako dobar, možda ima male mane, ali one nisu ključne kod primjene. Činjenica je da se nepravedno pristupa prema svim dionicima u procesu.

Danas ste se obratili Hanfi. Što tražite?

Krivičić: Danas smo ispred udruge uputili Hanfi prijedlog za utvrđivanje obveze za javnu ponudu. Roll-up ugovorom predana je kontrola ne samo nad Agrokorom, nego i nad ovisnim društvima i tu je nastupila obveza za javnu ponudu i uputili smo zahtjev da se to ispita, ne bi li Knighthead i drugi uputili javnu ponudu i skupili dionice svih malih dioničara.

Smatrate da Knighthead de facto upravlja poduzećem i ima obvezu isplatiti dioničare?

Krivičić: Tako je. Naši pravni savjetnici su napravili analizu više takvih situacija i takvih ugovora i ističe se petnaestak odredbi iz roll-up ugovora, koje nedvojbeno prenose upravljačka prava na skupinu vjerovnika, koji odlučuju o svim bitnim elementima i na indirektan način upravljanje je prešlo na njih i trebala bi nastupiti obveza za preuzimanje.

Hoće li Hanfa to napraviti?

Jeličić Purko: Ja ne znam hoće li Hanfa to napraviti. Radi se o dionicima kao što su Ramljak, Knighthead, PJMT, i ostali, koji su stekli kontrolu nad društvom. Zakon kaže da bi oni trebali isplatiti male dioničare.

Facebook Komentari