Izetbegović bez popusta, Hrvati se moraju suočiti s prošlošću a BiH će poduprijeti tužbe protiv Hrvatske

Čelnik Bošnjaka Bakir Izetbegović dao je intervju za klix.ba, prenosimo dio koji se odnosi na Hrvate.

Mnogo je pitanja koja u posljednjih pola godine opterećuju odnose BiH i Hrvatske, počevši od Pelješkog mosta pa do posljednje presude suda u Hagu. Planirate li s državnim vrhom Hrvatske razgovarati o eventualnoj odšteti koju bi ta država trebala platiti logorašima i kako vidite daljnje razvijanje tih odnosa?

Vjerojatno će žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog poduhvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere. Država BiH, odnosno svi nivoi vlasti trebaju materijalno i pravno podržati žrtve u takvim procesima. S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali, za to je preduvjet istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se “emancipiramo”.
Dovoljno će biti da se hrvatsko rukovodstvo suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine bh. kompanija, koja je ostala na njenoj teritoriji, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN Konvencijom o pravu mora – jednom riječju, da emancipira sebe, a ne nas.

Mnogo je pitanja koja su već godinama ili mjesecima neriješena, poput statusa Grada Mostara, izbornog zakona… Hoće li građani još dugo biti taoci politizacije i da li postoje ucjene po tom pitanju?

Ne znam na kakve ucjene mislite. Rješenja o svemu što ste spomenuli nije lako postići. SDA je spremna prihvatiti rješenja koja bi osigurala provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, kao i presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, poštujući pri tome odredbe Ustava Federacije BiH i uvažavajući mišljenja relevantnih međunarodnih institucija poput Venecijanske komisije. Siguran sam da HDZ ne bi na to pristao, jer traži preko i mimo toga. Krut stav predstavnika HDZ-a je i do sada sve pregovore učinio neuspješnim. Vjerujem da im je danas žao što nisu prihvatili prijedloge koje je prije nekoliko godina nudio tadašnji Povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele.

Zašto država BiH još nikada nije potpisala sporazum s Islamskom zajednicom u BiH, tko koči to pitanje?

Niz primjedbi na prijedlog ugovora koji nam je dostavilo Vijeće ministara je prvo imao Mladen Ivanić pa je zatim postignut kompromis s predstavnicima Islamske zajednice u BiH. A onda je nove, za Islamsku zajednicu neprihvatljive primjedbe dostavio Dragan Čović. Dakle, koči Dragan Čović.

Share This Article