Haag pustio srbijanskog udbaša Frenkija Simatovića na slobodu

Međunarodni sud u Haagu pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne sigurnosti Srbije Franka Simatovića-Frenkija, kome se sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine. Kako je objavio Sud, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja, javlja Beta.

Iz odluke suca, s koje je danas skinuta oznaka povjerljivosti, proizlazi da je Simatović pušten iz pritvora u Sheveningenu 8. prosinca.

U ponovljenom haškom procesu Simatoviću i prvooptuženom Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB Srbije, danas je nastupila pauza zbog Božića i Nove godine.

Suđenje će, kako se očekuje, biti nastavljeno u trećem tjednu siječnja.

Tužitelji su danas zatražili da proces Stanišiću i Simatoviću bude ubrzan dodavanjem još jednog radnog dana.

Zbog bolesti prvooptuženog Stanišića, sudjenje se, od početka u lipnju do sada, odvijalo tri dana tjedno po tri sata. Budući da je, po odluci suda, Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji od kraja lipnja, tužitelji zahtijevaju da u siječnju broj radnih dana i radnih sati svakog dana bude povećan na četiri.
Stanišića (67), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premiještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH, od 1991 do 1995.

U četiri točke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužitelji, tijekom provođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.
Na čelu zločinačkog udruženja bio je, prema tužiteljima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Po nalazima liječnika u Hagu i u Beogradu, Stanišić pati od kronične bolesti probavnih organa i depresije. Bolest prvooptuženog značajno je utjecala na tijek i dužinu dugogodišnjeg haškog procesa protiv Stanišića i Simatovića.

Od kada su se u haškom pritvoru našli prvi put 2003., obojicu optuženih je sud više puta puštao na privremenu slobodu.

Facebook Komentari