U mreži Prvog: Razarajući potencijal Trumpove odluke

Sukobi, prosvjedi i masovni izljevi bijesa obilježili su vikend od Maroka do Indonezije. U godinu dana svog mandata američki predsjednik Trump izazvao je mnoge realkcije, no odlukom da prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela izazvao je bijes i strah.

Zašto je amrički predsjednik donio takvu odluku i kakve bi mogle biti posljedice govorili su U mreži Prvog politolog Vedran Obućina, glavni urednik portala Geopolitika News Zoran Meter i vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković. Urednica i voditeljica emisije je Ivanka Zorić.

Meter je rekao da obzirom na najavljivanje Trumpove odluke nije trebalo biti toliko iznenađenje. “No zbog razarajućeg potencijala koji ta odluka nosi, brojni političari i državnici su mislili da se Trump neće usuditi donijeti takvu odluku kojom je definitivno otvorio vrata pakla na što ukazuju nemiri diljem Bliskog istoka i muslimanskog svijeta općenito”, smatra.

“Ključno je pitanje zašto je Trump donio odluku baš sada. Prema mom mišljenju nekoliko je opcija. Prva je, s kojom se ne slažem previše, da je SAD-u potreban veliki rat zbog vojno industrijskog kompleksa i plasiranja oružja. Prema mom mišljenju važno je što je prije par mjeseci pokrenut postupak pomirbe između dvije glavne palestinske opcije Fataha i Hamasa, što je Izraelu nezgodno. On je najviše profitirao razjedinjenošću Palestine i raikalizmom Hamasa”, ističe Meter.

“Treći razlog za odluku je da je američka politika u SAD-u doživila totalni kolaps. Može se raditi o stupici za Iran. Tada bi to mogao biti povod za konačni obračun s Iranom. Zadnja opcija su unutarameričke napetosti, pa se želi skrenuti pozornost na Bliski istok”, smatra Meter.

“Priznanje Jeruzalema kao glavnog grada je definitivno katastrofa u diplomatskim odnosima prema svim arapskim zemljama. Jeruzalem je, osim što je grad triju religija i simbolično sjedište buduće palestinske države – Istočni Jeruzalem. Arapska liga je u potpunosti odbacila ovaj korak i zatražila unilateralno proglašenje Palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom – što je isto simbolički rat – rat riječima”, smatra Obućina.

“Potez koji će definitivno potvrditi da je Jeruzalem de facto glavni grad Izraela ovisi o preseljenju američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem. Tu je odluku kongres donio 1995. i otada američki predsjednik odgađa preseljenje za idućih 6 mjeseci. Za arapski svijet je to crvena linija preko koje se neće moći prijeći. Tu govorimo o mogućnosti izbijanja 3. intifade”, rekao je Obućina.

“Trump izgleda da prihvaća real politiku. Prihvatio je de facto stanje na terenu. Stanje je takvo da Izrael ima vlast nad cijelim Jeruzalemom i zbog toga su priznali. zaista, teško je procijeniti, zašto baš sada”, rekao je Vinković.

Facebook Komentari