Bernardić prozvao Božinovića: Sve je u Haag išlo preko njega, dok je bio šef Mesićeva ureda, o čemu mi pričamo

SDP-ov predsjednik Davor Bernardić gostovao je u emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez” u povodu godine dana šefovanja najvećom oporbenom strankom. Komentirajući aktualnosti, izjavio je da podržava Željka Sabu, a iz njegovih se odgovora da iščitati i da je i dalje otvoren prema Mostu i “Amsterdamu”.

Izbor Željka Sabe za šefa vukovarskog SDP-a nije sjeo najbolje svima. Protiv njega se vode dva procesa, a proveo je i sedam mjeseci u zatvoru zbog pokušaja podmićivanja. “Činjenica je da je Sabo čovjek optužen za pokušaj političke korupcije”, komentirao je šef SDP-a Davor Bernardić za emisiju “Oporbeni zarez”. Ali isto tako kao činjenicu navodi i onu koju naziva “neospornom”: “Za vrijeme mandata Željka Sabe pokrenute su investicije, počelo je zapošljavanje”. Upitan podržava li Sabu, odgovara da “njegovu podršku imaju svi izabrani predsjednici lokalnih organizacija koji su izabrani voljom članica i članova”. Najavljuje međutim da će SDP uvesti kriterije u proces kandidiranja, a to će učiniti izmjenom Statuta. Nije želio komentirati navodni raskol u vukovarskom ogranku stranke.

Priču o koalicijama koje SDP nudi nekim oporbenim strankama čuo je prvi put, kaže, kad su ga za to počeli pitati mediji. “Mediji se bave koalicijama u vrijeme dok izbora nema. Zašto je to tako, ja zaista ne znam. O koalicijama ćemo početi govoriti kada izbora bude”, poručuje.

SDP ima strateški savez s HSS-om. Što se tiče budućih koalicija, vrijeme će pokazati. Bernardić je pružio ruku Mostu, a na pitanje kako je doživio odbijenicu iz Metkovića, odgovara: “Ja nikad nikome ne zatvaram vrata”. Ne opovrgava ni da bi SDP-u nakon izbora u formiranju parlamentarne većine prirodni saveznici mogle biti lijevo liberalne stranke – IDS, GLAS i Pametno, tzv. amsterdamski blok. Svjetonazorski su im, kaže, bliski. No napominje kako ne može razgovarati o koalicijama “dok se ne vidi realna snaga tih partnera”.

Treba li njegov bivši kolega Tomislav Saucha dati ostavku i napustiti Sabor? “To je kao da me pitate je li trebao podržati HDZ u trenutku kada je bio osumnjičenik za krađu državnog novca. Jasno da nije trebao, ali je to napravio. Jasno je da tu morala nema. Možda je najbolje da za to pitate Plenkovića jer je Saucha sada dio njegove vladajuće većine. Neka on odgovara na pitanja o njemu”, kaže Bernardić.

“Hrvati su izumiruća vrsta u Bosni i Hercegovini zahvaljujući HDZ-ovoj politici. To su činjenice”, rekao je komentirajući komemoraciju generalu Slobodanu Praljku. “Isto tako je činjenica da onaj tko je klao muškarce, strijeljao djecu i silovao žene mora odgovarati za ratne zločine. Da je ratni zločin – ratni zločin, ma koliko neki pokušavali to prikriti, i da netko za to treba odgovarati. Udruženog zločinačkog pothvata nije bilo, postoji individualna odgovornost”, komentirao je zaključivši: “Braniteljima, osloboditeljima, kapa do poda. Zločincima zna se gdje je mjesto”.

Bernardić je u kontekstu suradnje Hrvatske s Haškim sudom prozvao ministra Davora Božinovića: “Evo mene konkretno zanima zašto nema dugo u medijima po ovom pitanju ministra Božinovića, ministra unutarnjih poslova, gdje se sakrio? Jer upravo je on bio predstojnik Mesićevog ureda kojeg sada optužuje za kolaboraciju s Haagom. Dakle, sve je išlo preko njega, o čemu pričamo?”.

Facebook Komentari