Prosvjedi i nasilje nakon Trumpove odluke o Jeruzalemu, Cvrtila: Ne predstoji nam baš dobro razdoblje

Cijeli muslimanski svijet ujedinjen je u osudi odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela Prosvjedi su se počeli širiti diljem muslimanskog svijeta. Nasilje je najizraženije na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze te Istočnom Jeruzalemu. U sukobima su poginula četvorica Palestinaca, a više od tisuću je ozlijeđeno. Palestinac je izbo nožem izraelskog zaštitara na glavnom autobusnom kolodvoru u Jeruzalemu.

U Bejrutu se rasplamsalo nasilje. Nekoliko stotina prosvjednika sukobilo se s policijom ispred američkog veleposlanstva. Snage sigurnosti odbijale su ih vodenim topovima i suzavcem. Spaljene su izraelska i američka zastava. Libanon je inače dom oko 450.000 palestinskih izbjeglica koje čine oko 10 posto populacije.

U glavnom gradu Indonezije Jakarti tisuće prosvjednika okupile su se ispred američkog veleposlanstva s plakatima na kojima je pisalo “Palestina je u našem srcu”. Čelnici u Indoneziji, zemlji s najviše muslimana u svijetu, pridružili su se globalnim osudama Trumpove objave. Čak i zapadne saveznice kažu da je njegova odluka udarac mirovnim naporima i da bi mogla izazvati još veće nasilje.

Cvrtila: Ne predstoji nam baš dobro razdoblje

Odluku o priznanju Jeruzalema donio je američki Kongres još 1995. godine. “Trump prvi predsjednik SAD-a koji se nije suzdržavao remetiti gravitaciju moći u pregovorima oko mirovnog rješenja na Bliskom istoku. Svi raniji predsjednici su očekivali da će se mirovni proces voditi dogovorom dviju strana oko bitnih pitanja, a Jeruzalum je jedno od njih”, izjavio je u Dnevniku HTV-a stručnjak za sigurnosna i geopolitička pitanja, dekan sveučilišta VERN prof. Vlatko Cvrtila. Napomenuo je i da je Barack Obama na odlasku iz Bijele kuće podržao Rezoluciju 2334 prema kojoj je SAD u neku ruku stao na stranu Palestine. Cvrtila očekuje rasplamsavanje sukoba na ulicama, a zabrinjava ga to što Trumpova odluka ide na ruku ekstremistima. Cvrtila je kazao kako ovu odluku treba promatrati u širem kontekstu jer je Iran značajno ojačao – i svoju moć protegnuo preko Hezbolaha do Mediterana i same granice Izraela. “Ne predstoji nam baš dobro razdoblje”, dodao je, piše HRT.

Facebook Komentari