Njemačka obavještajna služba BfV upozorila je na povećanu prijetnju islamističkog terorizma

Njemačka obavještajna služba BfV upozorila je na povećanu prijetnju islamističkog terorizma, posebice boraca sa sjevernog Kavkaza koji su se borili u Iraku i Siriji, te na kinesku špijunažu.

“Ekstremisti sa sjevernog Kavkaza su znatno doprinijeli bitkama u Siriji i Iraku”, rekao je predsjednik BfV-a Hans-Georg Maassen u Berlinu. “Oni su iskušani u borbama i potencijalno velika opasnost”, dodao je. Procjenjuje da se u Njemačkoj trenutačno nalazi 500 islamista iz Čečenije, Dagestana i Ingušetije. Njihovi centri, po BfV-u, su regije Brandenburg, Berlin, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Hamburg i Bremen. Maassen je dodao da je broj salafista u Njemačkoj porastao na 10.800 s 9700 u godinu dana. Ne radikaliziraju se toliko u džamijama koliko u malim urotničkim krugovima i putem interneta, a sve je više i ženskih salafističkih mreža, dodao je.

BfV je upozorio i da kineske obavještajne službe intenziviraju internetske napade na njemačke i europske mete. “Masovno koriste društvene mreže, posebno LinkedIn”, rekao je Maassen. BfV je utvrdio da je od siječnja do listopada 2017. metom kineskih napada bilo više od 10.000 njemačkih državljana, a sumnja se da je puno slučajeva neprijavljeno. Kineske obavještajne agencije otvorile su niz raznih lažnih profila na društvenim mrežama i često se predstavljaju kao djelatnici agencija za zapošljavanje, consulting ili think-tankova te kao istraživači. Pokušavaju prikupiti informacije i regrutirati doušnike, kaže Massen, piše HRT.

Facebook Komentari