Zadarski poduzetnik na udaru mafije: Ne želim plaćati reket od 58 posto i zato su mi zapaljeni kamion i automobil

Foto: Hrvatska danas

Ne znam što bih vam više rekao. Znam točno tko mi je ovo napravio i zašto. Do sada sam mislio da imam konkurenciju, ali nakon ovoga on za mene nije konkurent, nego teški zločinac koji vrši pritisak na mene i moju obitelj da moramo raditi za njega i plaćati mu legalni reket od 58 posto. A to ja neću raditi! – govori za Slobodnu Dalmaciju Josip Deur, suvlasnik obrta za vučnu službu “Deur” iz Zadra, kojem su u petak, oko tri sata ujutro, zapaljena dva vozila na parkiralištu iznad košarkaške dvorane na Višnjiku. Po svemu sudeći, u namjerno izazvanom požaru, potpuno je izgorio kamion za vuču vozila, nešto manje je oštećen njihov osobni automobil marke peugeot.

Suvlasnici vozila su Josipov brat Marin i njihov otac. Josip je zajedno s bratom prije mjesec dana dobio Grb Grada Zadra, nagradu zadarskoga gradonačelnika, za nesebičnu pomoć brojnim unesrećenim Zadranima tijekom velike poplave koja je pogodila Zadar početkom rujna. Tada su iz vodene bujice besplatno izvukli više od 80 vozila i spasili nekoliko ljudi.

Pismo upozorenja

Josip Deur je u javnost prvi put dospio na proljeće ove godine, kada je u Zadru, zajedno sa svojim kolegama vlasnicima prijevozničkih poduzeća i obrta za vučnu službu iz cijele Hrvatske, organizirao prosvjed zbog, kako je dokumentima tada potkrijepio, otvorenog pogodovanja državnih tvrtki, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, jednoj tvrtki iz Zagreba u vlasništvu poznatog hrvatskog tajkuna. Josip Deur je tada izravno za namještanje natječaja optužio neke tvrtke i pojedince, upozorio na netransparentan način rada i “dizajniranje” natječaja prema uvjetima koje može ispuniti samo zagrebačka tvrtka.

No njegov apel, kao i apele njegovih kolega, nitko nije čuo. Tvrtka prozvana za pogodovanje svejedno je dobila velike poslove od državnih cestarskih tvrtki, a oni, mali obrtnici, prisiljeni su raditi za njega po nepovoljnim uvjetima, ili im ostaje da propadnu. Josipu su se stvari nakon toga dodatno zakomplicirale.

– Nakon prosvjeda ništa se nije dogodilo, sve do prije nekih mjesec dana, kada sam dobio anonimno pismo. Nazvao sam ga “pismom upozorenja”. Odnio sam ga policiji, ali policija ga je olako shvatila i ništa nije poduzela. Tek danas, nakon što su nam zapaljena dva vozila, i kad nam je nanesena šteta od 40 tisuća eura, policija je došla i pismo izuzela – govori Josip Deur, koji nam je i ustupio pismo koje je dobio poštom na svoju kućnu adresu. Iako u njemu nema izravnih prijetnji, pismo je očito napisao netko tko vrlo dobro poznaje njegovu obitelj i tko ga na nekoliko mjesta upozorava da “dobro razmisli” što čini. Nakon paljevine vozila, Josip pismo tumači na samo jedan način.

– To pismo je jasno upozorenje da bi mi se moglo dogoditi nešto slično, što mi se na koncu i dogodilo. Ili podmetanje bombe pod automobil, ili paljenje vozila, ili će nam poslati batinaše. Sve ono što se u Hrvatskoj inače radi kad su određeni krugovi u pitanju. No do toga ne bi došlo da institucije u ovoj državi rade svoj posao. Od policije do pravosuđa. Ali oni ne reagiraju, oni reagiraju tek kad se zlo dogodi. Njima nijedan dokaz nije dovoljno dobar i jak da nekoga za nešto privedu ili optuže. Možda kad nekoga uhvate s pištoljem kako drugome drži cijev prislonjenu na glavu i kada povlači okidač. Možda bi tek u tom slučaju netko od njih reagirao – ogorčen je Josip Deur, koji smatra da meta napada namjerno nije bio on, nego njegov brat i otac.

Vrh politike

– Oni dobro znaju da me najviše mogu povrijediti tako što će napasti moje bližnje. Prava je sreća bila da je deset minuta prije incidenta naše drugo vučno vozilo otišlo po dojavi na intervenciju. Da je ono bilo tu, oba bismo izgubili, a moguće da bi bilo i ljudskih žrtava. Pitanje je što će biti sljedeće. Hoće li nakon ovoga poslati u Zadar svoje batinaše ili će nas likvidirati! – nastavlja Josip Deur i otvoreno novinarima otkriva na koga sumnja da stoji iza ovog čina.

– Sve mogu očekivati. Sve je moguće, jer tako se stvari i događaju kad su u pitanju zločinačke organizacije. Odgovorno vam tvrdim da iza svega ovoga stoji i vrh politike, jer su svi na vrijeme znali što se događa i kako se dobivaju poslovi na državnim natječajima. O tome sam obavijestio i Ministarstvo financija i Ministarstvo prometa, ali su se svi oglušili. I evo, sad smo dobili rezultat. Njihova ogluha je ovim kriminalcima dala samo vjetar u leđa, a ja sam siguran da za ovu paljevinu neće nitko odgovarati. Pogledajte naše pravosuđe, naše odvjetništvo i sudove, nikad kod nas nitko ni za što nije odgovarao – ističe Josip Deur.

Policija: Vozila su namjerno zapaljena

Zašto policija nije postupala po prijavi Josipa Deura kad je dobio “prijeteće” pismo prije mjesec dana, kada su na njemu moguće bili svježi tragovi pošiljatelja, pitali smo glasnogovornika zadarske policije Elisa Žodana.

– Mi svaku dojavu o prijetnji shvaćamo ozbiljno i postupamo po njoj. U ovakvim slučajevima bitna je svaka informacija koja dolazi od oštećenika, pogotovo ako on ima sumnje u mogućeg počinitelja, što će itekako koristiti kriminalističkoj istrazi koju ne komentiramo dok je u tijeku – kazao je Žodan, dodajući da je požar ispod vozila najvjerojatnije bio podmetnut, piše Slobodna.

Share This Article