Kakav posao: Četiri godine, nijedna utakmica, 4 milijuna funti

Čudne su sudbine profesionalnih nogometaša, a otkako se u sportu pojavio konkretan novac, igra je poprimila drukčije obrise.
Mnogo toga danas se vrti oko dolara, funti i eura – opća je ocjena da su sportaši, nogometaši posebno, uglavnom plaćeni više nego što vrijede.

I zaista, teško je pojmiti da nečije noge koštaju stotinu milijuna nečega. Biznis sve više ubija čari igre, a nogometašima to ne smeta. Naprotiv, za nekoliko godina mogu zaraditi novac dovoljan za lagodan ostatak života. Ponekad čak ne moraju ni igrati, važno je samo da su tu…
Najbolje to zna Richard Wright, bivši golman Manchester Cityja, barem na papiru. On je, naime, četiri godine uredno trenirao s prvom momčadi, ali nije zabilježio nijedan zvanični nastup. Čak su rijetke bile situacije kada je sjedio na klupi.

Trenirao je, grickao koštice u loži gledajući svoje kolege iz kola u kolo, putovao i uživao, a u isto vrijeme za sve to bio ”masno plaćen”.

Ukupno je za četiri godine ”varanja” dobio 4.1 milijun funti, pa su engleski mediji s pravom u opisu njegove igračke karijere ocijenili da je riječ o najvećem ”prevarantu” u historiji tamošnjeg nogometa.
Sam Wright, dakako, ništa nije kriv. On bi vjerojatno bio mnogo sretniji da je zabilježio poneki nastup, ali svejedno, i ovako je osvojio nekoliko velikih trofeja premda nije odigrao nijednu utakmicu, piše N1.

Share This Article