FARE mreža upozorila gay navijače reprezentacija da se nikako u Rusiji ne drže za ruke, a kamoli nešto više

Prema pisanju zapadnih medija, tisuće fanova nogometa koji putuju u Rusiju na Svjetsko prvenstvo su gay orijentacije pa ih američke organizacije upozoravaju da se ne drže za ruke u ruskim gradovima, navodi magazin Newnownext.

– Ako fanovi budu šetali ruskim gradovima i držali se za ruke, hoće li biti izloženi opasnosti? – pita se i Piara Powar, direktor mreže FARE, koja zagovara jednakost bez obzira na seksualno opredjeljenje u nogometu.

Ta mreža je tiskala vodič za Rusiju, u kojemu stoje upozorenja i preporuke kako se ponašati.

– Neka gay fanovi nogometa idu u Rusiju, ali moraju biti oprezni. Gay ljudi u Rusiji imaju svoja mjesta za izlaske, ali to je uglavnom underground scena – kaže Powar navodeći da je situacija za gayeve različita od grada do grada, ističući da se prvenstvo igra u 11 gradova diljem Ruske Federacije.

Seksualni i romantični odnos između dva muškarca ili dvije žene nije zabranjen u Rusiji, ali postoje zakoni koji zabranjuju gay propagandu. FIFA je upozorila Rusiju da će njihov savez biti kažnjen ako navijači budu izvikivali anti LGBT parole. Gay nogometaš Robbie Rogers kritizirao je što je Rusija uopće postala domaćin tako velikog natjecanja.

Navodi da je to homofobna zemlja koja ne podnosi ljude drukčije orijentacije. Kako bi smirila strasti, FIFA je zatražila popis najradikalnijih navijača te je za njih 300 zabranila ulazak na stadione. I sam Putin smiruje situaciju i obećava red na stadionima, uz poruke da su svi dobrodošli u Rusiju, prenosi Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari