Ako je itko rezao BiH, onda je to činila međunarodna zajednica, Franjo Tuđman sigurno nije

Vesna škare Ožbolt progovorila je haškoj presudi šestorici Hrvata iz BiH, kao i o ratnim vremenima kad je bila jedna od bliskih suradnica prvog hrvatskog predsjednika.

Donosimo dio intervjua koji je Vesna Škare Ožbolt dala za Tportal.

Nekadašnji novinar francuskog Le Mondea Yves Heller u svojoj knjizi “Neugašena žeravica” citira generala Praljka koji govori da podjela BiH nema smisla.

“Da, Praljak navodi da podjela nema nikakvog smisla jer bi praktički čitava srednja Bosna ostala u nezavidnoj situaciji. Govori i da Franjo Tuđman nije dao zeleno svjetlo za komadanje BiH. Takva ideja došla je od nekih pojedinaca iz Hercegovine. Hrvatska se tada, dakle 1991. godine, borila za priznanje svojih republičkih granica. Podsjećam, tada je pitanje granica rješavano u okviru Badinterove komisije prema kojoj su međurepubličke granice trebale postati međunarodne granice. Zanimljivo je izdvojeno mišljenje suca Antonettija u presudi šestorici Hrvata iz BiH. On je na 570 stranica jasno rekao da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata za podjelu BiH i da nije bilo međunarodnog sukoba. U tom tekstu je napisao da treba razlikovati Tuđmana državnika od Tuđmana povjesničara. Ono što je kao povjesničar mislio i govorio, to kao državnik nije napravio”, rekla je Škare Ožbolt.

Što će se u budućnosti događati s BiH, koja ostaje ‘bure baruta’?

“Najviše uzdaha ima na pitanje što će biti s BiH. Ta je zemlja zamrznuta u vremenu i rječniku. Tamo vlada verbalizam iz devedesetih. Retorika je, neću reći ratna i huškačka, ali nije se daleko odmaknulo”, smatra bivša ministrica pravosuđa.

Tuđman je ipak pogriješio u politici prema BiH?

“Smatram da nije ni u čemu pogriješio. Vrijeme će pokazati. Kad pogledate ovu tezu koja se stalno plasira, da je dijelio s Miloševićem BiH, a zemlja nije podijeljena. Ako je itko rezao BiH, onda je to činila međunarodna zajednica, Franjo Tuđman sigurno nije”, rekla je.

Što se tiče rada premijera i predsjednice, Škare Ožbolt smatra da je Andrej Plenković preuzeo vruće žezlo te da mu u prilog ide to što mu oporba ne puše za vratom, ali i da za Kolindu Grabar Kitrović nije izazovno ni vrijeme ni funkcija, piše Tportal.

Facebook Komentari